Dorota Sadovská: Útoky ekoaktivistov na Goyu či Van Gogha? Zúfalé činy, ktoré nemajú zmysel

Umelkyne Doroty Sadovskej a galeristky Doroty Vlachovej sme sa opýtali, aký je ich názor na sériu protestov klimatických aktivistov. V posledných mesiacoch útočili na vzácne umelecké diela, aby upozornili na blížiacu sa klimatickú katastrofu.

08.11.2022 09:00
Dorota Sadovská Foto: ,
Dorota Sadovská vidí hybnú silu vnútornej zmeny práve v umení.
debata

Ako hodnotíte protesty klimatických aktivistov v galériách? Môžu situácii pomôcť?

Pálenie kníh či ničenie umenia bolo doménou najmä málo vzdelaných jednotlivcov aktivovaných zjednodušenou a nedomyslenou ideou. Ani dnes sa podobné konanie nedá hodnotiť ako inteligentný čin rozumných ľudí. Umenie nie je naším nepriateľom, ale naopak ponúka nám možnosti vidieť a preciťovať za hranice všedného vnímania.

Dajú sa vôbec umelecké diela ochraňovať? Stretli ste sa s tým, že vás v galériách kontrolovali či sledovali? Alebo je zatia vo výstavných sieňach skôr dôvera voči návštevníkom a treba podmienky sprísniť?

Áno, vystavovanie vizuálneho umenia je aktom dôvery k divákom. Vychádza z presvedčenia, že skutočné kvalitné veci sú duchovným majetkom všetkých, nielen jednotlivca s tučným kontom. Verejné vystavovanie je v protiklade ku konaniu extrémnych boháčov, ktorí svoj majetok nadobudli často práve z krajín s obrovskou biedou (ruský oligarcha, arabský ropný šejk, indický magnát …). Tí drahé dielo uzavrú k sebe do paláca, na súkromnú jachtu alebo do iného neverejného priestoru. Preto akt aktivistického vzdoru vykonaný na umeleckých dielach vo verejných inštitúciách je zbytočným a zúfalým ubližovaním hodnotám, ktoré sú sprístupnené vnímavejším ľuďom. Ohrozovanie napokon môže mať neželaný protichodný efekt.

Samuel Kollarik Čítajte viac Mladí výtvarníci o útokoch ekoaktivistov na obrazy v galériách: Je to hlas frustrovanej mladej generácie

Bolelo by vás, keby sa také niečo stalo vám? Zaobchádzal niekto nešetrne s vašimi dielami? Mali by ste pre aktivistov pochopenie?

Krátkodobý mediálny šum nedokážem vyhodnotiť ako dostatočné dosiahnutie cieľa. V minulosti nešetrne zaobchádzali s mojimi prácami najmä tí, pre ktorých mali len povrchne materiálnu hodnotu. No umenie aktívne pracuje predovšetkým s našimi predstavami, má schopnosť otvárať nás pre nové myšlienky a môže posúvať k lepším riešeniam. Kiežby niečo podobné dokázali stimulovať aj aktivisti.

Dorota Vlachová s Michalom Mrázom na výstave v... Foto: Galéria Čin čin
galeria cin cin - Dorota Vlachova s Michalom Mrazom na vystave v Budapesti. jpg Dorota Vlachová s Michalom Mrázom na výstave v Budapešti.

Galeristka Dorota Vlachová: Je to vandalizmus

Počas dvanásťročného pôsobenia v našej Galérii ČinČin na Podjavorinskej ulici v Bratislave som sa našťastie s takýmto prejavom nestretla. Keďže neďaleko je základná škola, do galérie chodia aj deti. Vždy vysvetlím, ze v galérii sa vystavených prác nesmú dotýkať, aby ich nepoškodili. Je dôležité, aby deti od útleho veku chodili do galérii a múzeí, aby získavali vzťah k umeniu a ku kultúre.

Nemecko Monet obraz akvitisti protest kaša Čítajte viac Zachrániť Moneta či planétu? Prečo ekoaktivisti útočia polievkou a lepidlom v múzeách

Protesty formou poškodzovania umeleckých diel, či už v galériach, múzeách alebo vo verejnom priestore, považujem za vandalizmus. Vďaka takým skutkom verejnosť vníma aktivistov ako nevzdelaných, necitlivých a nezodpovedných łudí Ide im hlavne o mediálnu pozornosť, ktorej sa im, žiaľ, dostáva neprimerane veľa. A hlavné posolstvo, na ktoré mal skutok upriamiť pozornosť, sa často stráca. Rozoberajú sa vzniknuté škody na umeleckých dielach, prípadne, ako im zabrániť.

Mnohé svetové galérie zavádzajú rôzne bezpečnostné opatrenia (povinná šatňa a odkladanie tašiek, prípadne detektory na kov). Žiaľ, pokiaľ nebude výraznejšia osveta a vedomie, že významné umelecké diela na celom svete sú súčasťou svetového kultúrneho dedičstva, stopercentná ochrana nie je možná.

posledna večera leonardo da vinci Čítajte viac Pozrite si umelecké diela, ktoré poslúžili ako terče útokov ekoaktivistov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dorota Sadovská #Dorota Vlachová