Bahno ukrývalo poklad. V Taliansku objavili antické sochy

Archeológovia v Taliansku jasajú. Pri vykopávkach v termálnych kúpeľoch v toskánskej obci San Casciano dei Bagni sa im pred pár dňami podaril senzačný nález. Z bahna vytiahli 24 bronzových sošiek, ktoré pochádzajú z čias Etruskov a Rimanov. Teplá voda a vlhká pôda ich veľmi dobre zakonzervovali, takže sú aj po dvetisíc rokoch vo výbornom stave.

10.11.2022 14:30
debata
Vďaka bahnu a teplej vode sa nálezy zachovali... Foto: SITA/AP
archeológia, vykopávky, socha Vďaka bahnu a teplej vode sa nálezy zachovali vo veľmi dobrom stave.

„Tento objav bude písať dejiny,“ citovala agentúra DPA vedúceho tímu, archeológa Jacopa Tabolliho, ktorý je profesorom na univerzite v Siene. Taliansky minister kultúry Gennaro Sangiuliano dokonca hovorí o „poklade“.

Päť z nájdených sôch má výšku takmer meter. Artefakty sú pritom také zachované, že sa na nich dajú prečítať etruské a latinské nápisy, medzi nimi aj mená mocných etruských rodín. Vďaka nim odborníci zistili, že diela pochádzajú zrejme z obdobia medzi 2. storočím pred a 1. storočím po Kristovi. Predpokladá sa, že ich vytvorili miestni remeselníci.

Práce na nálezisku v talianskej obci San...
Miesto vykopávok pri pohľade zhora.
+5Práce na vykopávkach by sa mali skončiť na jar...

Sochy síce zobrazujú gréckych bohov, ale to je podľa expertov prirodzené, pretože grécka mytológia bola vtedy v tomto kraji rozšírená. Medzi skulptúrami je napríklad mládenec ležiaci pri Hygieii, starogréckej bohyni čistoty a zdravia, ktorá má okolo ruky omotaného hada.

Našla sa i socha Apolóna a množstvo ďalších výtvorov predstavujúcich ženy, deti alebo cisárov. Umelecké diela objavili vo svätyni, ktorú postavili Etruskovia a Rimania ju neskôr zveľadili. Už v tom čase tam totiž boli kúpele.

„Toto nálezisko obsahuje najväčšie množstvo bronzových sôch z etruských a rímskych čias, aké sa kedy z antickej Itálie našli. Patrí k najvýznamnejším objavom v celom Stredomorí,“ uviedol Tabolli pre agentúru AFP.

vráble vykopávky Čítajte viac Archeológovia pri Vrábľoch objavili desiatky ľudských tiel bez hlavy

San Casciano dei Bagni je obec v strednej časti Talianska, asi 160 kilometrov severne od Ríma. Tamojšie kúpele so 42 termálnymi prameňmi, ktoré ležia blízko starovekého náleziska, patria k najobľúbenejším destináciám v krajine.

Archeológovia na mieste kopú už tri roky a okrem sôch zatiaľ našli asi 5 000 zlatých, strieborných a bronzových mincí. Ako možné vysvetlenie, prečo ich je tak veľa, sa ponúka povera, ktorá je známa i dnes. Návštevníci niektorých kúpeľov majú zvyk hádzať do studní mince, aby zostali zdraví a mali v živote šťastie.

Video z archeologického náleziska v Toskánsku.

Etruskovia vytvorili prvú vyspelú kultúru na tomto území ešte pred príchodom Rimanov. Rozvíjala sa medzi 9. a 1. storočím pred Kristom, vrchol dosiahla medzi 6. a 5. storočím pred Kristom. Veľa z toho, čo o nich teraz vieme, pochádza z rímskych a gréckych prameňov. Ešte stále sa však s istotou nedokázalo, odkiaľ tento antický národ vlastne prišiel.

Archeologické vykopávky v tejto lokalite by sa mali skončiť na jar budúceho roka. To, čo sa pri nich podarilo odhaliť, by sa po zreštaurovaní malo stať základom zbierky nového múzea, ktoré tam vznikne po dokončení prác. Expozíciu by mali prepojiť aj s archeologickým parkom priamo v teréne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #sochy #objav #vykopávky #archeológia #Rimania #archeológ #nálezy #sošky #Etruskovia #Rímska ríša