Stĺpček: Dar

Od našich bezdomovcov sa dozviem vždy niečo nové. Aj predvčerom sme počas zájazdu s Divadlom bez domova do Nitrice „rozoberali“ rôzne témy. Napríklad vecné dary. Sú ľudia, ktorí pravidelne darujú svojmu „obľúbenému“ bezdomovcovi obsah vypratanej skrine. Vetrovky čo vyšli z módy alebo tričko, do ktorého už majiteľ nevlezie. Pripadá mi to správne a ekologické. Vnímam to ako súcit k človeku, ktorý je na tom horšie a ak niekto obdarováva pravidelne, vzniká medzi darcom a „bezďákom“ vzťah.

20.08.2012 07:00
Uršuľa Kovalyk
Uršuľa Kovalyk
debata

Nevedela som že to môže mať nejaký háčik. Herci-bezďáci mi vysvetlili, že problém vzniká vtedy, ak im niekto daruje značkové veci.

Nie že by boli snobi. Na značku zvysoka kašlú. Ide im o to, aké má vec tepelné a izolačné vlastnosti. Najžiadanejšie sú topánky. Celé dni chodia po uliciach a ich nohy zachráni nepremokavá a pohodlná obuv. Minule jeden náš herec-bezdomovec dostal do daru topánky. Ľahké ako pierko. Cítil sa v nich naozaj dobre. Ich značku si ani nevšimol. Pri predávaní pouličného časopisu mu zákazník nahnevane vyčítal, že na tom nie je až tak zle, ak má topánky od Armaniho. Predajca mu vysvetlil, že topánky dostal. Zákazník však odišiel a časák nekúpil. V ten deň vraj nič nepredal, a tak si na druhý deň ráno, pre istotu, obul tie najzničenejšie tenisky.

Ak uvidíte bezďáka v značkových teplákoch, prosím nepodozrievajte ho hneď, že je zamaskovaný milionár. Možno len niekomu solventnejšiemu umožnil, aby mohol konečne dávať.

debata chyba