Antona Korenčiho zamestnáva záchrana Malej Scény

Divadelný režisér Anton Korenči tento rok nemá práve bezstarostné leto - budúcnosť bratislavského Divadla Malá scéna STU, pre ktoré spolu s Jurajom Bielikom vytvorili počas dvoch sezón celý rad inscenácií, je totiž neistá. Zároveň si jeho pozornosť vyžaduje aj škola.

19.08.2012 07:00
Anton Korenči Foto:
Anton Korenči
debata

"Počas leta sa pripravujem na obhajobu svojej dizertačnej práce s názvom Choroba mladosti – ako vytvoriť divadlo skôr než zostarne(š) v odbore divadelná réžia a dramaturgia na VŠMU v Bratislave, ktorú absolvujem koncom augusta. Zároveň pracujem na príprave benefičného Večera pre Malú scénu, ktorý sa s najväčšou pravdepodobnosťou uskutoční 17. septembra.

Jeho témou bude minulosť, súčasnosť a budúcnosť Malej scény. Mladá generácia sa totiž chystá prevziať iniciatívu. Na spomínanom Večere chceme predstaviť našu víziu budúcnosti Divadla Malá scéna STU ako profesionálneho, generačného divadla s ambicióznou, nekomerčnou dramaturgiou, vlastným repertoárom a súborom, ktorý prezentuje názor mladej divadelnej generácie – teda v pravom zmysle slova ,mladú scénu‘. Od miery úspechu, prípadne neúspechu tohto benefičného Večera a ďalších aktivít smerujúcich k záchrane priestoru pre divadlo sa potom odvinie aj podoba 3. divadelnej sezóny Divadla Malá scéna STU. Projektov a plánov máme totiž neúrekom."

Voľné chvíle najmladší zo známej rodiny divadelníkov rád strávi pri dobrej knihe – naposledy napríklad dočítal monumentálne dielo Oswalda Spenglera Zánik západu. Odporučiť môže tiež romány Sándora Máraia, poviedky Isaaka Babela či dielo Mahábhárata. „Potešilo ma aj vydanie diela Jonáša Záborského Dejiny kráľovstva uhorského od počiatkov do časov Žigmundových, ktoré vyšlo od svojho vzniku pred 140 rokmi prvý raz. Tento fakt je podľa mňa dôvodom na mierne zamyslenie – knihu vrelo odporúčam.“

Divadelný režisér nepohrdne ani dobrým filmom. „Do kina sa iste oplatí ísť na slovenský film Tigre v meste, z ktorého, povedzme, že nebudete odchádzať so zlou náladou. A keď príde chuť na dobrú hudbu, treba si zistiť, kde najbližšie hrá kapela Talent Transport Vladislava ,Slnka‘ Šarišského.“

debata chyba