Martinovič sa cítil ako v psycho trileri, Deák stalkerovi odkázal, nech zavolá mame

Prečítajte si reakcie známych osobností, ktorých prenasledoval stalker. Sú medzi nimi Branislav Deák, Štefan Martinovič, Lukáš Kimlička, Rastislav Iliev, Ludwig Bagin či Katarína Koščová.

15.11.2022 12:11 , aktualizované: 13:26
debata (9)

Branislav Deák, herec

Aká bola vaša skúsenosť so stalkerom? Riešili ste to s ostatnými obeťami?

Písal som Ludwigovi Baginovi, ktorý s tým vyšiel von. Hovoril som mu o mojej skúsenosti s týmto chlapcom, a to bolo všetko. So stalkerom som sa stretol ešte raz a stalo sa niečo podobné, ako všetkým ostatným, ktorí ho od seba odháňali. Nezaútočil na mňa, iba ma fyzicky obťažoval svojou zvláštnou prítomnosťou a blízkosťou.

Potom, keď som mu asi piaty krát povedal, že si neželám, aby za nami chodil – bol som vtedy s celou rodinou – nepočúval ma, tak som mu pohrozil, že zavolám políciu. Bol som naňho už trochu prísnejší, tak sa otočil a odišiel. To bolo všetko, nič iné sa nestalo, nič dramatické. Neprišiel mi nebezpečný, len zvláštny, pretože veľmi málo komunikuje. Nemám pocit, že by mi chcel ublížiť, ale človek nikdy nevie.

Herec Braňo Deák. Foto: Marek Neumahr
Braňo Deák Herec Braňo Deák.

Dá sa vôbec takáto situácia riešiť cez políciu, keď hovoríte, že vás fyzicky neohrozoval?

To je práve také čudné. Na jednej strane je mi toho človeka ľúto, pretože som sa s ním predtým rozprával a povedal mi, že je na ulici a že je tu sám. Nechcel som naňho volať políciu, pretože mi naozaj nič nerobil, ale keď už ani po piatom upozornení stále nereagoval na moje slová, aby odišiel, tak som bol trochu nahnevaný. Bola so mnou totiž aj dcéra, syn a žena, preto mi to bolo nepríjemné.

Ak by spravil niečo viac, ako keď napríklad vstúpil mojim kolegom do auta, tak by som už asi zasiahol. Inak som ale pacifista, takže som sa nepokúšal ho odstrkovať ani nič podobné. Preto som mu len povedal, že má ísť preč, prípadne nech zavolá svojej mame, keď má problém.

Polícia / Policajné auto / Čítajte viac Polícia chytila stalkera, ktorý prenasledoval Tormovú, Koščovú či novinárov

Štefan Martinovič, herec

Keď ste sa dozvedeli, že nie ste jedinou obeťou stalkera, riešili ste situáciu s ostatnými?

Určite nás to posmelilo. Bolo dobré vedieť, že nás je viac a že sa to vôbec rieši. Tí, čo sa bližšie poznáme, sme si o tomto dali vedieť, porozprávali sme si svoje zážitky. Nedá sa ale povedať, že by ma to k niečomu nakoplo. Viem, že sa týmto prípadom už zaoberá polícia, čo ma trochu upokojilo.

Boli ste na polícii?

Nebol, pretože na mňa fyzicky nezaútočil. Nevyznám sa v zákonoch, neviem, kde začína obťažovanie. Aj preto som sa rozhodol neísť na políciu a až z médií som sa dozvedel, že nás je viac, čomu som sa potešil. Dovtedy som vedel len o Kristíne Tormovej, ktorej sa to stalo spolu so mnou. Vedel som tiež o Katke Koščovej a Zuzke Vačkovej. To, že túto skúsenosť mal aj Braňo Deák, som sa dozvedel tiež z médií, a až včera som mal možnosť sa o tom s ním porozprávať.

Ste spokojný s tým, ako sa situácia vyriešila?

Som rád, že sa tomu venuje pozornosť, aby sa takýmto zážitkom predišlo, a aby sa ľudia mohli bez strachu prechádzať po centre. Pán už bol identifikovaný a ľudia už budú vedieť, o čo ide, keby sa situácia mala opakovať. Bolo to totiž nepríjemné. Ono sa síce v úvodzovkách nič nestalo, ale takmer nám sadol do auta. Keď za vami niekto kráča 30 minúť a vy od neho neviete dostať žiadne vyjadrenie, je to veľmi nepríjemný zážitok. Neviete, čo od toho človeka môžete očakávať. Našťastie sa nič nestalo.

Počas incidentu s autom sme to s Kristínkou vyhodnotili tak, že najlepšie bude odísť. V tom momente išlo o najlepšie rozhodnutie, aké sme mohli spraviť. Som však rád, že niekto nakoniec políciu zavolal a prípad dostal takú pozornosť, pretože sa to môže stať hocikomu.

Keď som bola doma, mal som pocit, že keď sa pozriem z okna, bude tam stáť. Bolo to ako z nejakého psycho trileru. Skôr som sa však snažil túto udalosť vytesniť a nepodľahnúť klamlivému dojmu, že ten človek sa zameral výlučne na mňa. V tom mi pomohlo vedomie, že prenasledoval viacerých ľudí. Bolo to o tom samotnom človeku, ktorý sa takýmto spôsobom rozhodol prenasledovať ľudí.

Lukáš Kimlička, fotograf

Medzi obeťami stalkera bol aj známy fotograf Lukáš Kimlička. „Bol som na pracovnom stretnutí v kaviarni v Starom meste, zrazu tam prišiel neznámy človek, stál asi meter a pol odo mňa a celý čas sa na mňa pozeral,. bolo to divné. Stalo sa to minulý pondelok a práve deň predtým sa mi niekto vyhrážal na Instagrame veľmi nepríjemnou správou, takže som si tie dve veci dal automaticky dokopy a dostal som strach,“ hovorí.

Neznámy si asi po desiatich minútach sadol do kúta kaviarne a fotograf ho už neregistroval, až keď vchádzal do podzemných garáží, všimol si, že ten človek ide celý čas za ním. „Vtedy som sa už naozaj zľakol, aj vzhľadom na udalosti, čo sa udiali na Zámockej mi išli v hlave rôzne scenáre… Uvedomil som si, že nemôžem vojsť do garáží, lebo tam sa dvere zavrú a je koniec. Tváril som sa teda, že som si niečo zabudol, a išiel som naspäť a neznámy ma pozdravil. Ja som odpovedal: Prepáčte, asi ste si ma s niekým pomýlili a on sa ma na to spýtal, ako sa volám. Celý čas nervózny a akoby dezorientovaný, napadlo mi, že určite vie, ako sa volám, keď si ma vyhliadol, hoci neviem prečo, a odišiel som rýchlym krokom smerom, kde stáli policajti,“ opisuje svoj čierny deň fotograf Lukáš Kimlička.

Lukáš Kimlička. Foto: Fashion TV
Lukáš Kimlička Lukáš Kimlička.

Políciu vtedy hneď neoslovil, lebo sa bál, že nič uňho nenájdu a hneď ho aj pustia a ten neznámy si ho potom z pomsty počká na hoci druhý deň. Podarilo sa mu však stratiť sa mu v uličkách a nahlásil to polícii v tej istý deň. „Keď sa zverejnilo, že prenasledoval aj iných, trocha sa mi uľavilo, že nie je zameraný vyslovene na mňa a že to nesúvisí s vyhrážkami na Instagrame. Nepôsobil ako pod vplyvom omamných látok alebo opitý, ani ako bezdomovec, skôr si myslím, že má duševnú chorobu. Ale bol to desivý zážitok,“ zdôveril sa Lukáš Kimlička.

Po tejto skúsenosti však prišiel na to, že treba byť opatrnejší. predpokladá, že neznámy ho v kaviarni nenašiel náhodou, ale cez sociálne siete, kde zdieľal označenie, kde sa práve nachádza. „Netreba všetko zdieľať a sociálnych sieťach, najmä nie aktuálne miesto, kde sa práve nachádzate,“ hovorí. Hoci sám seba nepovažuje za natoľko známu tvár, ako vidno, obeťou prenasledovania – fyzického či internetového – sa môže stať prakticky ktokoľvek, z rôznych dôvodov a alebo aj celkom bez príčiny.

Človek, ktorý sa fotografovi vyhrážal na Instagrame, nebol ten istý, no písal nepríjemné odkazy už dávnejšie, kým si ho nezablokoval. Teraz sa mu ozval po roku z iného účtu s vyhrážkou: ešte raz si ma zablokuj a uvidíš ten čardáš! Vypisuje aj Dare Rolins a už sa ním tiež zaoberala polícia.

Rastislav Iliev, moderátor TA3

Spomeniete si na prvý kontakt s bratislavským stalkerom? Kedy to bolo?

Prvý krát som si ho všimol v utorok 8. novembra. Či ma stalkoval už predtým, neviem, ale našťastie nešlo o sofistikovaný stalking. Kde začal netuším, no prezradil sa na Grosslingovej, pretože sa na mňa doslova nalepil, išiel za mnou asi meter.

Koľkokrát vás kontaktoval a akým spôsobom?

Evidujem len ten jeden pokus. Jeho taktika pravdepodobne bola, vyčkávať v centre, kde sa pohybuje najviac známych ľudí a „zaútočiť.“

Ak to bolo viackrát, kedy ste si uvedomili, že vás stalkuje? Rozmýšľali ste nad možným dôvodom?

Konfrontoval som ho tým, že o čo mu ide, či ma sleduje a prečo. Len niečo zamrlal, nebolo mu rozumieť, prestal, až keď som ho začal fotiť a vyhrážať sa Políciou. Neviem o čo mu išlo, ale pravdepodobne by za mnou išiel až domov a to je neuveriteľné. Píšu mi ľudia, že prečo som zverejnil jeho podobizeň a že mu treba pomôcť. Súhlasím, treba mu pomôcť, ak má psychické problémy. Ak by mi však ublížil, tak vtedy by to bolo opodstatnené? Dokedy budeme čakať, kým sa nestane ďalšia tragédia podobná teroristickému činu zo Zámockej?

Moderátor TA3 Rastislav Iliev. Foto: TA3
Rastislav Iliev Moderátor TA3 Rastislav Iliev.

Aké pocity ste mali, keď sa objavil vo vašej blízkosti?

Bol som v šoku. Veľmi som sa bál a nevedel som, či zaútočí, vytiahne zbraň alebo niečo podobné. Jediné, čo mi napadlo urobiť, bolo to, že som ho hlasno zahriakol.

Obrátili ste sa na políciu? Aká bola jej reakcia?

Je nás viac, ktorých mladý muž stalkoval. Niektorých už polícia vypočula, ja na vypočutie ešte čakám, sme v kontakte. V každom prípade mi polícia potvrdila, že sa môžem cítiť v bezpečí, lebo ho zadržala

Zverili ste sa niekomu inému? Blízkym, kolegom…

Keďže je nás viac a svoje skúsenosti sme zverejnili na sociálnych sieťach, už o tom vie takmer každý. Nepáči sa mi však, že bulvárne média vykradli napr. môj instagramový profil a titulkami sa priživujú na tejto téme. Zverejňujú fotky stalkera, ktoré som nafotil, citujú ma, no neunúvajú sa ma ani len opýtať, či to môžu použiť, alebo čo si o celej situácii myslím. Neuvedomujú si snáď, že psychopatom ide práve o to, aby sa o nich písalo? Ale to robia vedome a posmeľujú ich k takýmto činom? Otras.

Katarína Koščová, speváčka

Speváčka Katarína Koščová k celému incidentu poznamenala len to, že to bol veľmi nepríjemný zážitok, no verí, že všetko už bude v poriadku a že aj ten neznámy človek dostane pomoc, akú potrebuje. Na internete, našťastie, skúsenosti s prenasledova­ním nemá.

Speváčka Katarína Koščová. Foto: archív Ide o nás
koscova Speváčka Katarína Koščová.

Ludwig Bagin, herec

Ako ste sa rozhodli riešiť situáciu so stalkerom?

Konfrontoval som ostatných s podobnou skúsenosťou. Myslím, že som dostatočne veľakrát zdôraznil, že obdobné situácie, či nebodaj na prvý pohľad nebezpečnejšie, je dôležité riešiť s políciou.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Lukáš Kimlička #Katarína Koščová #Branislav Deák #Stalker #Štefan Martinovič #Ludwig Bagin #Rastislav Iliev