Zreštaurovali slávny zájazdový autobus McCartneyho skupiny Wings

Autobus s otvorenou strechou, ktorý Paul McCartney a jeho skupina Wings používali pred 50 rokmi na turné po Európe, sa dočkal renovácie.

18.11.2022 09:00
paul mccartney Foto:
Paul McCartney a členovia kapely Wings počas turné v roku 1971 na streche autobusu, ktorý sa po takmer päťdesiatich rokoch vrátil do Británie.
debata

McCartney prerobil tento poschodový autobus pre členov svojej novej skupiny a ich rodiny, pričom sedadlá na hornej palube nahradil matracmi a sedacími vakmi.

Vozidlo slúžilo britsko-americkej formácii ako dopravný prostriedok na turné Wings Over Europe, ktoré trvalo od 9. júla do 24. augusta 1972 a zahŕňalo 25 koncertov.

Autobus po skončení turné skončil za nespresnených okolností v meste Tenerife na Kanárskych ostrovoch. Po takmer polstoročí ho tam objavil jeden britský návštevník, odkúpil od tamojšieho majiteľa kaviarne a priviezol do Británie na obnovu.

Britain The Beatles Čítajte viac Pred 60 rokmi Beatles prvýkrát vystúpili vo svojej najslávnejšej zostave

Renovačný proces sa uskutočnil v obci Thorpe-le-Soken v grófstve Essex a trval 16 mesiacov. Brad Earl, ktorý na ňom pracoval, vyhlásil, že je s obnovou „veľmi spokojný“.

Paul McCartney a jeho žena Linda s dcérou... Foto: Profimedia
paul mccrtney Paul McCartney a jeho žena Linda s dcérou Stellou počas turné so skupinou Wings v roku 1972 v Helsinkách. Rodina nastupuje do slávneho autobusu.

Autobus má pôvodné poschodové postele z roku 1972, ako aj pôvodný veľký cestovný kufor, ktorý novému majiteľovi daroval bývalý bubeník zmienenej hudobnej formácie Denny Seiwell.

Zreštaurované vozidlo sa bude v budúcnosti používať na autosalónoch, koncertoch a festivaloch.

Autobus, predtým než ho kúpil McCartney, jazdil v 50. a 60. rokoch na miestnych linkách v Essexe a Norfolku. Hudobník povedal, že počas letného turné v roku 1972 nechce normálny autobus.

Paul McCartney Čítajte viac Akoby mu sfalšovali rodný list. Paul McCartney má už 80 rokov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Paul McCartney