V slávnej kremnickej uličke pribudne nos Jána Roháča

Trojica vyhnancov, ktorá vybabrala so zákonom, uniká na zázračnom parnom velocipéde. Dokážu ho opraviť, keď sa nečakane pokazí? Odpoveď prezradí skupina žonglérov Firebirds, ktorá spája akrobaciu, tanec, ohňovú show a ohromujúce efekty, v pouličnom predstavení Steam om. Maďarský súbor pouličného divadla si pre Kremnické gagy pripravil aj predstavenie The Swing Begins.

22.08.2012 14:00
gag Bábkarka a fyzická komediantka Hilary Chaplain Foto:
Bábkarka a fyzická komediantka Hilary Chaplain
debata

Trojdňový programový maratón 32. ročníka Európskeho festivalu humoru a satiry – s podtitulom Sranda do popuku – sa začne v piatok. Odštartuje ho o 14. hodine hymna Kremnických gagov, vztýčenie vlajky Akadémie humoru a koncert francúzskej pouličnej kapely Grabben Orchestra. „Prvýkrát bude prezidentom Akadémie humoru zahraničný hosť. Túto úlohu zoberie na svoje plecia naslovovzatý zabávač, komik, divadelný a filmový herec Miroslav Donutil z Česka, ktorý sa predstaví aj vlastným programom Cestou necestou,“ povedal riaditeľ festivalu Ján Fakľa.

Na prvých gagoch v novembri 1981 vyvalili záujemcovia o kvalitný humor dvere na klube Labyrint. Nič podobné tentoraz nehrozí, hrať sa bude na 12 scénach po celej Kremnici. Viac ako 260 divadelníkov, hudobníkov, bábkarov, mímov, klaunov a pouličných umelcov zo 17 krajín uvedie v starom baníckom meste 62 produkcií.

„Asi najväčšou bombou bude medzinárodná dvojica Igudesman&Joo a ich show A Little Nightmare Music. Kombináciou komédie, klasickej hudby a popkultúry strhli svet. Vystupujú od New Yorku po Hongkong v najväčších sálach. Najväčšie trampoty sme mali so zabezpečením klavírneho krídla, žiadali si totiž špičkový nástroj. Hitom bude aj vystúpenie izraelskej akrobatickej dvojice Juicy Lucy Cirkus Show, ktorá sa predstaví v nádhernom prostredí na zámku,“ spomenul riaditeľ Kremnických gagov.

K hviezdam podľa neho patrí aj Hilary Chaplain. „Špeciálne na náš festival pricestuje z New Yorku, aby uviedla nekonvenčnú a nehanebne zábavnú komédiu A Life in Her Day. Je to vynikajúca bábkarka a fyzická komediantka, divadelná a filmová herečka, ktorá hrala v oscarovom filme Forrest Gump. Ľudia ju môžu poznať aj zo seriálu Právo a poriadok: Zločinné úmysly, v ktorom hrala právničku. Hviezdou bude aj taliansky komik a klaun Marco Carolei, ktorý už 25 rokov zabáva ľudí po celom svete. V Kremnici uvedie tri rôzne predstavenia,“ pokračoval Ján Fakľa.

Z hviezd slovenskej scény spomenul Radošinské naivné divadlo, ktoré privezie najnovšiu Štepkovu komédiu Len tak prišli a päticu hercov bratislavskej Astorky Jakab, Kemka, Kobielsky, Miezga, Latinák, ktorí zahrajú grotesku súčasného maďarského autora Gábora Görgeya Na koho to slovo padne. „Predstavíme aj vynikajúcu pouličnú kapelu Alway Drinking Marching Band zo Španielska. Je to 12– členný súbor, ktorý hrá temperamentnú muziku po celom svete,“ pripomenul riaditeľ Kremnických gagov.

V Uličke slávnych nosov pribudne tento rok umelecký reliéf nosa Jána Roháča. „Bol to slávny televízny režisér, ktorý sa podieľal na vzniku Laterny magiky, bol priekopníkom videoklipu a celý život robil zábavu. A je to človek, na ktorého sa zabúda. Zo Spojených štátov príde jeho sestra Mária Ševčíková a jeho brat Jožko Roháč, ktorý býva vo Zvolene,“ dodal Ján Fakľa. Podrobné informácie o programe 32. ročníka Európskeho festivalu humoru a satiry Kremnické gagy je na www.gagy.sk.

debata chyba