Tanečníka Jána Špotáka uchvátila v Štokholme Björk

Tanečník Ján Špoták, bývalý sólista Slovenského Divadla Tanca u Jána Ďurovčíka, ukončil svoju tretiu sezónu vo Švédsku, kde v súbore súčasného tanca Norrdans mal možnosť spolupracovať s choreografmi svetových mien ako Mats Ek, Gustavo Ramirez Sansano či Jo Stromgren.

23.08.2012 07:00
Ján Špoták Foto:
Ján Špoták
debata

Po lete ho čaká nová sezóna v Kodani, kde nastúpi do Danish Dance Theatre. Domov do Bratislavy chodieva dvakrát do roka – na Vianoce a v čase divadelných prázdnin, keď má aj on voľno. S divadlom sa teda žiaľ míňa, ale Letné shakespearovské slávnosti si nenechal ujsť ani tohto roku.

„Mal som šťastie na tri nedaždivé večery Shakespearovských slávností na Bratislavskom hrade. Videl som predstavenie Dvaja páni z Verony, pri ktorom som mimoriadne ocenil najmä pohybové predvedenie a syntézu comedie dell arte a nového cirkusu. Bol som ohromený vynikajúcimi hereckými výkonmi aj v Richardovi III., ktorého som videl už vlani. Excelentní Robo Roth a Táňa Pauhofová ma aj vďaka výbornej réžii Mariána Pecku chytili za srdce.

Iný žáner som si vychutnal v Rakúsku, kde som navštívil festival Seefestspiele Mörbisch. Tohtoročným titulom bol Straussov Netopier s fantastickou výpravou; podobný zážitok som mal aj pri opernom predstavení Bizetovej Carmen v rámci Opernfestspiele St. Margarethen. Vo veľmi špecifickom prostredí kameňolomu sa deju podarilo výborne splynúť s atmosférou predstavenia.

Z ďalších umeleckých zážitkov tohto leta by som spomenul výstavu fotografií Martina Črepa z Izraela – Human Family. Z knižných tipov by som odporučil román Utorky s mojím starým profesorom od Mitcha Alboma.

Mojím najväčším zážitkom leta je však celkom určite koncert Björk, na ktorom som bol v Štokholme. Je pre mňa výnimočnou umelkyňou a jej koncert sa stal jedným z mojich najvýraznejších umeleckých zážitkov vôbec!“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba