Svetový úspech slovenskej architektúry! Ocenili rekonštrukciu Jurkovičovej teplárne

Slovenská architektúra dosiahla svetový úspech. Rekonštrukcia bývalej Jurkovičovej teplárne v Bratislave, ktorá je už 14 rokov aj národnou kultúrnou pamiatkou, vyhrala na medzinárodnej súťaži The Architecture MasterPrize Award 2022 v španielskom meste Bilbao. Zvíťazila v kategórii industriálne stavby a na podujatí uspela ako vôbec prvý projekt zo Slovenska.

28.11.2022 18:00
Výročné ceny Pamiatky a múzeá Jurkovičova tepláreň Foto:
Národná kultúrna pamiatka - bývalá Jurkovičova tepláreň v Bratislave.
debata

„Je to dôkaz, že aj na Slovensku máme stavby medzinárodného významu. Jurkovičova tepláreň je príkladom udržateľnosti a priestorom spájajúcim moderné pracovné prostredie, kultúru a gastronómiu v priestore novej zóny v Bratislave,“ komentoval ocenenie Martin Paško z architektonického štúdia DF Creative Group, ktoré projekt pripravilo pre spoločnosť Penta Real Estate.

Cieľom súťaže je vyzdvihnúť najlepšie návrhy z oblasti architektúry a dizajnu, a to vo vyše 40 kategóriách. Trofej však získavajú len víťazi troch hlavných disciplín – architektúra, vnútorný dizajn a krajinná architektúra. Najlepšie projekty z ostatných kategórií dostanú iba certifikát.

Jurkovičova tepláreň.
Jurkovičova tepláreň.
+4Jurkovičova tepláreň.

Obnova Jurkovičovej teplárne obstála v konkurencii vyše tisíc projektov zo 65 krajín sveta. Odborná porota ocenila, že zvýrazňuje mnohé historické detaily stavby a aj po pridaní nových materiálov si zachovala „pravdivosť“.

Jurkovič, tepláreň, bratislava Čítajte viac Rekonštrukcia Jurkovičovej teplárne pokračuje prácami vo vnútri

„Konverziu“ Jurkovičovej teplárne, ako sa projekt oficiálne volal, ukončili vlani a stála vyše 13 miliónov eur. Zachovala mnoho originálnych prvkov, napríklad výsypníky uhlia, pôvodné okenné rámy, oceľové konštrukcie, tehly či prepravníkový žeriav.

Len pred týždňom získala i Cenu Dušana Jurkoviča, najstaršie architektonické ocenenie u nás, pomenované po zakladateľovi modernej slovenskej architektúry.

Jurkovičova tepláreň.
Jurkovičova tepláreň.
+11Jurkovičova tepláreň.

Bol to pritom práve Jurkovič, kto funkcionalistickú budovu navrhol. Začali ju stavať v roku 1941 a do prevádzky ju uviedli o tri roky neskôr. Priemyselný objekt stál vtedy ešte mimo historického centra mesta, blízko prístavu a ďalších tovární ako boli Cvernovka, Gumon, Kablo či rafinéria Apollo.

Pozrite si video z minulého roka, keď ešte prebiehala rekonštrukcia Jurkovičovej teplárne.

Video

Počas jej bombardovania v júni 1944 tepláreň poškodilo a po skončení prevádzky koncom minulého storočia chátrala.

Dnes je súčasťou polyfunkčného komplexu Sky Park z dielne uznávanej architektky Zahy Hadidovej v bývalej industriálnej zóne medzi ulicami Čulenova, Továrenská a Bottova. Zámerom je, aby slúžila ako viacúčelový priestor pre prácu, kultúru, umenie, workshopy či trhy.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #súťaž #architektúra #jurkovičova tepláreň #architektonické projekty