O svete: Letné zhluky, letné hluky

Rok čo rok sa v lete na vlastné oči presviedčam o nepotlačiteľnej potrebe dnešných ľudí zhromažďovať sa vo veľkom množstve a stať sa na chvíľu súčasťami pohyblivej masy. Mnohé z väzieb, ktoré kedysi ľudí spájali a poskytovali im vedomie spolupatričnosti, sa v súčasnosti uvoľnili, takže sa môže zdať, že niekdajšie súdržné komunity vystriedal zhluk jednotlivcov, čo svoju potrebu nadväzovať kontakty s druhými a vytvárať zjednotené spoločenstvá chápu ako výmenu informácií na sieťach.

27.08.2012 08:00
debata

Práve v lete sa však zreteľne ukazuje, ako hlboko je v nás táto potreba zakorenená a aké pochybné by bolo nazdávať sa, že ju môže uspokojiť zapájanie sa do internetových sociálnych sietí. Pravdaže, komunikácie na sociálnych sieťach ani v letných mesiacoch neutíchajú, mnohým však slúžia na to, aby sa vybrali z domu a stretli na mieste, kde sa koná jedno z príznačne letných podujatí.

Od Tatier k Dunaju našu krajinu zasiahla vlna letných slávností, festivalov alebo, ako sa to často označuje, festov. Pri organizovaní letného programu akcií sa naše mestá a mestečká neobmedzujú na tradičné jarmoky, ale pridávajú k nim festivaly najrozličnejši­eho druhu.

Bolo len otázkou času, kedy táto vlna dorazí do inak celoročne tichého kraja, kde zvyknem tráviť letné mesiace. V neďalekom mestečku okrem tradičných folklórnych slávností už niekoľko rokov usporadúvajú country festivaly, že však tento prejav novej kultúry prenikne až na lúky nad našou dedinou, premení ich na open air a všetko prehluší rytmami techna, to naozaj nikto nečakal. Bolo to naozaj ako blesk z jasného neba, nikto nič neoznamoval, nikde neboli plagáty, dokonca ani to rádio, ktoré sa celé leto vyhlasuje za festivalové, o techno párty v našom chotári nepovedalo ani slovo. Pritom to určite nebola akcia lokálneho významu, aspoň podľa počtu účastníkov a ich medzinárodného zloženia súdiac.

Vyzeralo to ako dobre organizovaná vojenská operácia, odrazu vrch nad dedinou obsadili osobné autá, dodávky, kamióny, vzápätí sa objavili stany a nad tým všetkým sa vztýčili obrovské čierne aparatúry. Zvuky, ktoré stade vychádzali, prenikavé monotónne rytmy, ktoré sa rozliehali celým krajom, tým mladším, svetaznalým obyvateľom dovolili odhaliť poslanie tejto invázie a upokojiť tých, čo sa vydesili, že sa začala vojna.

Nie, títo Rakúšania, Nemci, Holanďania, Francúzi, Česi a medzi nimi aj naši, slovenskí junáci a devy, nás neprišli obsadiť, oni si kopec nad našou dedinou zvolili ako miesto, kde si chcú na niekoľko dní oddýchnuť od mestského hluku a relaxovať pri zvukoch hudby. K upokojeniu prispelo aj vyslovene mierumilovné správanie účastníkov párty: všetci sa usmievali a prívetivo zdravili zvedavcov, čo do ich tábora vošli. K zblíženiu určite prispeli aj mierne ceny, za ktoré sa tam predávalo pivo a ďalšie nápoje.

Azda len neprestajný hluk vychádzajúci z reproduktorových súprav vyvolával v miestnych obyvateľoch negatívne reakcie. Teraz, keď všetko stíchlo a na kopci nad dedinou sa znovu rozhostilo ticho, rušené iba vetrom a spevom vtákov, zostali po celom podujatí už iba spomienky. A údiv nad tým, ako ten dunivý zvuk mohli títo ľudia niekoľko dní a nocí vydržať. Podľa všetkých prejavov sa pritom ešte cítili príjemne. Nuž, pre niektorých je práve tento hluk prostriedkom umožňujúcom byť pohromade s inými a prežívať pocity spoluúčasti. V čase, keď v ďalekom Londýne prebiehala olympiáda, sme sa mali možnosť presvedčiť o zmysle hesla, ktoré na vrcholných športových podujatiach už dávno stratilo svoju platnosť: dôležité je zúčastniť sa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba