Francúzska bageta bude na Zozname nehmotného svetového dedičstva

Francúzska bageta bude zaradená na Zoznam nehmotného svetového dedičstva ľudstva Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO).

01.12.2022 11:34
francúzska bageta, špecialita, pečivo Foto:
Francúzska bageta sa dostala medzi svetové dedičstvo ľudstva.
debata

Experti UNESCO v stredu na schôdzi v Maroku rozhodli, že toto francúzske pečivo pripravené z múky, vody, soli a kvasníc si zaslúži uznanie OSN. Francúzske ministerstvo kultúry predtým upozornilo na „pokračujúci pokles“ počtu tradičných pekární. Za posledných 50 rokov každoročne zatvorí prevádzku približne 400 z nich.

Generálna riaditeľka UNESCO Audrey Azoulayová povedala, že toto rozhodnutie oceňuje „umenie a zručnosť pekárov“ a „denný rituál“. „Je dôležité, aby tieto remeselné znalosti mohli existovať aj v budúcnosti,“ uviedla Azoulayová, ktorá bola v rokoch 2016 – 2017 francúzskou ministerkou kultúry.

Bageta je pokladaná za neodmysliteľný francúzsky výrobok. Údajne ju však vymyslel vo Viedni narodený pekár August Zang v roku 1839. Zang uviedol do prevádzky parnú pec, čím umožnil pečenie chleba z krehkou kôrkou a nadýchaným cestom vo vnútri. Agentúra AFP píše, že bagetu vytvorili pekári v Napoleonovej armáde s cieľom zabezpečiť dávky chleba pre vojakov. Dlhé a tenké pečivo sa dalo rýchlo pripraviť v tehlových peciach narýchlo postavených na bojisku, píše AFP.

Topolcianky, zrebcin, sestnast zaprah, lipicany, kone, Čítajte viac V dedičstve UNESCO máme sokoliarstvo, kandidujú lipicany

Tieto kusy pečiva sa vo Francúzsku dajú kúpiť na rôznych predajných miestach vrátane supermarketov. Pozorovatelia však upozorňujú na problémy v oblasti kvality, dodáva AP.

Cesto musí odpočívať 1520 hodín pri teplote štyri až šesť stupňov Celzia, píše agentúra Reuters s odvolaním sa na francúzsky zväz pekárov.

SR Rusovce Gerulata múzeum archeológia BAX Čítajte viac Slovensko má ďalší zápis v Zozname svetového dedičstva UNESCO

Experti UNESCO sa tento týždeň zišli v Maroku, ktoré tejto organizácii v súčasnosti predsedá. Skúmajú celkovo 56 návrhov na zaradenie na Zoznam nehmotného svetového dedičstva ľudstva vrátane štyroch, ktoré si naliehavo vyžadujú zachovanie.

Na Zozname nehmotného svetového dedičstva ľudstva je v súčasnosti približne 600 výrobkov z viac než 130 krajín.

Liverpool Čítajte viac Štatút svetového dedičstva je krehký. UNESCO ho môže odobrať
debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO