Školu remesiel ÚĽUV môže znova oceniť UNESCO. Ak aj jej žiaci kandidatúru podporia

Tento rok bola Škola remesiel nominovaná UNESCO na zápis do svetového zoznamu dobrých praktík ochrany živého dedičstva. Na to, aby sa v zozname skutočne ocitla, potrebuje ÚĽUV predstaviť svoju Školu remesiel členským štátom UNESCO čo najlepšie.

01.12.2022 15:50
Dni majstrov ULUV Foto:
Ľubomír Bandúr sa venuje rezbárstvu a za svoju prácu získal ocenenie majster ľudovej umeleckej výroby. Škola remesiel ÚĽUV pravidelne organizuje aj rezbárske kurzy pre verejnosť.
debata

Organizácia Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) už v roku 2015 ocenila slovenské Ústredie ľudovej umeleckej výroby (ÚĽUV) za Školu remesiel. Táto aktivita ÚĽUV sa datuje od roku 1999 a dostala sa do Reprezentatívneho zoznamu najlepších spôsobov ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva. Teraz má šancu získať medzinárodné uznanie za dobré praktiky pri ochrane živého dedičstva.

„Preto sa obraciame k širokej verejnosti s prosbou o podporu zaujímavou, kreatívnou a originálnou formou, ktorá by čo najlepšie vystihovala Školu remesiel ÚĽUV. Môže to byť napríklad zaslanie ručne vyrobeného výrobku na kurzoch, fotografií výrobkov, napísaním osobného remeselného príbehu, prípadne nakrútenie krátkeho videa,“ vyzýva Eva Ševčíková, riaditeľka ÚĽUV. Kto sa teda v Škole remesiel učil a chce sa o svoje skúsenosti podeliť, môže sa ohlásiť na adrese zapisunesco@uluv.sk.

Prejavom podpory slovenskej kandidatúry Školy remesiel ÚĽUV je aj podpísanie Informovaného súhlasu na tomto linku – podpisom človek deklaruje, že Škola remesiel podporuje ochranu nehmotného dedičstva Slovenska a remeslo je na Slovensku stále živé.

Kandidatúru Školy remesiel ÚĽUV do svetového UNESCO Zoznamu dobrých praktík ochrany živého dedičstva môžete podporiť do 8. januára. Podporovatelia môžu získať hodnotné ceny a jeden intenzívny remeselný kurz v Škole remesiel ÚĽUV.

výstava tradícia netradične: Drevo Dóza s vĺčikom Čítajte viac Tradícia netradične: Drevo vie prekvapiť

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #ÚLUV