Slovenskí archeológovia objavili na dne Dunaja zvyšky rímskeho mosta

Slovenskí archeológovia objavili na dne Dunaja neďaleko Komárna opracované kamene a drevené koly. Domnievajú sa, že sú to zvyšky rímskeho mosta zo začiatku nášho letopočtu. Informovala o tom Trnavská univerzita.

04.12.2022 09:28
Rímsky vojenský tábor, Iža pri Komárne Foto: ,
5. Rímsky vojenský tábor pri obci Iža bol jedným z najrozsiahlejších stavebných komplexov Rimanov na sever od Dunaja.
debata

Archeológovia pracujú pri obci Iža na južnom Slovensku už dlouho, skúmajú tam rímsky vojenský tábor Celemantia, ktorý je od minulého roku zapísaný na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

Rímska veslica
Staviteľom lode je profesor Boris Dreyer.
+3Detail vnútra lode.

Existenciu mosta cez Dunaj, ktorý teraz tvorí hranicu Slovenska s Maďarskom, vedci predpokladali už dlhší čas, teraz sa im ale podarilo nájsť dôkazy v podobe opracovaných kameňov a zvyškov dreva. S tým im pomohli policajní potápači, ktorí využili nízku hladinu rieky a dobrú viditeľnosť pod vodou v tomto ročnom období.

Vykopávky Čítajte viac Rímsky vojenský satelit je dnes múzeom a školou

„Prekvapilo nás, že sa na dne okrem opracovaných kameňov objavili i drevené koly,“ povedala podľa agentúry TASR archeologička Miroslava Daňová z Trnavskej univerzity.

SR Rusovce Gerulata múzeum archeológia BAX Čítajte viac Slovensko má ďalší zápis v Zozname svetového dedičstva UNESCO

Rímsky vojenský tábor vznikol na území dnešnej obce Iža počas markomanských vojen v 2. storočí nášho letopočtu a žilo v ňom 500 až 700 vojakov. Tábor bol krátko po vzniku zničený pri útoku Germánov. Keď rímski vojaci tábor opúšťali, spálili za sebou zrejme i dunajský most, ktorého zvyšky v rieke zostali stovky rokov.

„A práve aktuálny nález by mohol byť tým, ktorý hľadáme,“ povedala archeologička Daňová. Podľa nej bude zrejme práve z nájdených zvyškov drevených kolov možné určiť, kedy presne bol most postavený.

Rímska veslica Čítajte viac Rímska veslica bude kotviť na slovenskom toku Dunaja. Takto vyzerá starodávna loď
debata chyba
Viac na túto tému: #Iža #rímsky tábor