Iveta Škripková: Mojím súčasným objavom je Foucault

"Toto leto sa budem obnovovať najmä v záhrade," hovorí dramatička, dramaturgička a riaditeľka banskobystrického Bábkového divadla na Rázcestí Iveta Škripková. Predstavením AKVAbatoláRIUM lákali v prvej polovici augusta batoľatá na tvorivú hru do vily Dominika, v nedeľu bude magnetom pre najmejnších na Kremnických gagoch.

29.08.2012 16:00
Iveta Škripková Foto:
Iveta Škripková
debata

"Pripravujeme XVIII. ročník medzinárodného festivalu súčasného bábkového divadla pre dospelých a pre deti, Bábkarská Bystrica, Dvojitý impulz, ktorý sa bude konať od 28. 9 do 3. 10. 2012. Okrem toho pracujem na dvoch teoretických knižkách: jedna sa týka autorských kontextov a gynokritického divadla, ktorému sa venujem roky s herečkami v našom divadle, a druhá je o tvorivom písaní. Vychádza z mojich skúseností s prácou s deťmi v rámci medzinárodného projektu tvorivého písania Platforma 11± Takže, nenudím sa…

Ani tento rok si nedala ujsť Letné Shakespearovské slávnosti. „Inscenácia Richard III. s Róbertom Rothom v hlavnej úlohe je zážitkom. Aj práca celého hereckého ansámblu, mužskej i ženskej časti súboru,“ pokračuje.

Z literatúry odporúča viacero titulov. "Michela Foucaulta Dozerať a trestať alebo Dejiny sexuality, tento autor je môj súčasný objav. Samozrejme, odporúčam len v tom prípade, ak máte chuť dozvedieť sa niečo o politike inak, prečítať si úvahy myšlienkovo briskné, bez prázdnych slov a fráz. O mechanizmoch moci, ktorá na nás dozerá a usmerňuje nás v mene vôle poznania. Knihy o diskurzoch, ktorými nás moc ovláda a my ovládame seba, ani o tom nevieme… Alebo iné dve knižky, beletristické. Jana Juráňová Rozhovory s Agnesou Kalinovou (Aspekt 2012). Pútavé čítanie, veľa povedaného medzi riadkami. A keďže sa venujem divadlu, nechcem zabudnúť na divadelné hry. Kto chce cítiť napätie, hru so životom a so smrťou, nech siahne po hrách Sarah Cane.

Filmy, filmy… to je dar citov a obrazov. Treba vidieť film Voda, kanadskú snímku indickej režisérky Deepy Mehta o osude indických vdov. Nádherný obrazmi nabitý film plný absurdít a nespravodlivosti, týkajúcej sa ženského údelu vdov, ako aj predpojatosti voči ženám v Indii (nielen). Na pobavenie a potešenie film Vrtieť psom, nie nový film, s Dustinom Hoffmannom a Jackom Hackemanom v hlavnej úlohe. Film o svete médií a mediálnej manipulácie, v ktorej sa dá vyrobiť a simulovať beztrestne všetko, čo nás v bežnom živote ovláda. Dustin je opäť nezabudnuteľný."

© Autorské práva vyhradené

debata chyba