Banskobystrický Monument nominovali do prestížnej architektonickej súťaže

Objekt Monument v banskobystrickej časti Majer, ktorý je súčasťou vojnového cintorína z prvej svetovej vojny, upútal pozornosť aj za hranicami Slovenska. Dostal sa medzi päť najlepších slovenských projektov, ktoré prihlásili do prestížnej súťaže o Cenu Európskej únie za súčasnú architektúru - Mies van der Rohe Award, organizovanej každé dva roky. Informovalo o tom mesto na sociálnej sieti.

11.12.2022 12:00
Monument v Banskej Bystrici Foto:
Monument v banskobystrickej časti Majer je súčasťou vojnového cintorína z prvej svetovej vojny.
debata

„Hoci sa projekt nestal víťazným, už len fakt, že ho nominovali na najvyššie vyznamenanie pre architektúru v EÚ, považujem za veľký úspech,“ reagoval primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Autori Monumentu, ktorý je spomienkou na historické udalosti a ľudí bojujúcich za slobodu, Benjamín Brádňanský, Vít Halada a Maroš Greš získali už za moderné a inovatívne dielo Cenu Dušana Jurkoviča a aj ocenenie CE.ZA.AR v kategórii občianske a priemyselné budovy.

Výročné ceny Pamiatky a múzeá Jurkovičova tepláreň Čítajte viac Svetový úspech slovenskej architektúry! Ocenili rekonštrukciu Jurkovičovej teplárne

Objekt je viac ako dva metre široký, dlhý niečo vyše 19 metrov a osem metrov vysoký. Jeho súčasťou je vyhliadka, kaplnka, stena, náhrobná doska, zázemie, pietne miesto aj informačná plocha. Po celej dĺžke zábradlia je vyrezaných 1 500 mien slovenských, českých, rakúskych, chorvátskych, maďarských, poľských, rumunských, srbských a slovinských vojakov.

„Len pred nejakým časom sa nám podarilo ukončiť štvrtú etapu obnovy, v rámci ktorej sa vybudovalo mólo spolu s osvetlením a pribudli nové drevené lavičky. Ďakujem všetkým, ktorí sa aj naďalej starajú o zveľaďovanie tohto dôstojného miesta v našom meste,“ dodal Nosko.

debata chyba
Viac na túto tému: #pamätník #Banská Bystrica #súťaž #architektúra #pomníky #monument