MK SR upraví označovanie obsahu i vyhlášku o titulkoch pre sluchovo postihnutých

Do vyhlášky o akceptovanom systéme označovania audiovizuálneho obsahu má byť zaradený aj systém hodnotenia obsahu elektronických hier PEGI (Pan-European Game Information). Zmenou prejde aj vyhláška upravujúca titulky pre osoby so sluchovým postihnutím. Vyplýva to z predbežných informácií k pripravovaným novelizáciám nariadení, ktoré zverejnilo Ministerstvo kultúry (MK) SR na portáli právnych predpisov slov-lex.sk.

12.12.2022 12:00
MK SR, ministerstvo kultury Foto: ,
MK SR.
debata

V prípade zaradenia PEGI do akceptovaného systému označovania slúžiaceho na ochranu maloletých pred nevhodnými obsahmi argumentuje rezort kultúry celosvetovou akceptáciou i tým, že v Európe používa PEGI 38 krajín.

„Prijatím vyhlášky sa umožní, aby osoba, ktorá uvádza na slovenský trh multimediálne dielo, mala na výber, či toto dielo označí podľa jednotného systému označovania alebo podľa systému hodnotenia obsahu PEGI,“ vysvetľuje MK.

Úprava vyhlášky, ktorá rieši titulky pre osoby so sluchovým postihnutím, má zlepšiť poskytovanie tejto služby. „Po siedmich rokoch aplikácie súčasnej vyhlášky je potrebné priniesť jej nové znenie, ktoré bude reflektovať na aplikačné nedostatky, ako aj technologický vývoj,“ zdôraznil rezort pripomínajúci, že v októbri bola zriadená dočasná pracovná skupina pre prípravu vyhlášky.

Pripomienkové konanie v prípade oboch vyhlášok sa má začať v najbližších týždňoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra #MK SR