Prvkom zapísaným do nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska a do UNESCO odovzdajú certifikáty

Galaprogram k vyhláseniu nových prvkov zapísaných na reprezentatívne zoznamy nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska a na zoznamy nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO bude v pondelok 19. decembra v divadle SĽUK.

18.12.2022 12:00
Lipicany Foto:
Chov plemena koní lipican zapísali do UNESCO. Slovensko má zatiaľ deväť takýchto zápisov.
debata

Posledné ročníky slávnostného vyhlásenia sa neuskutočnili z dôvodu pandémie a tak v programe budú ocenené všetky prvky zapísané do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska a Zoznamu najlepších spôsobov ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva na Slovensku od roku 2019 do roku 2022.

Črpák detviansky. patrí medzi stredoslovenský... Foto: archív Milana Stieranku
Crpak detviansky Črpák detviansky. patrí medzi stredoslovenský typ - črpáky z oblasti Hornej Nitry, Detvy a Horehronia.

Do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva Slovenska sa budú za rok 2022 zapisovať a odovzdávať certifikáty k prvkom: značkovanie turistických trás, kyjatické hračky a paličkovaná babková čipka.

Zároveň sa budú odovzdávať certifikáty k prvkom zapísaným v rokoch 2019 – 2021 pre ornament z Čataja a Veľkého Grobu, pre gajdicu, kraslice z Polichna, skalický trdelník, jánošikovskú tradíciu, tance s vyhadzovaním v myjavsko-trenčianskej oblasti, črpáky, goralskú kultúru a karičku z Parchovian.

Dni majstrov ULUV Čítajte viac Školu remesiel ÚĽUV môže znova oceniť UNESCO. Ak aj jej žiaci kandidatúru podporia

Odovzdávané bude aj osvedčenie o zápise do Zoznamu najlepších spôsobov ochrany nehmotného kultúrneho dedičstva na Slovensku za aktivitu “Večer v Múzeu oravskej dediny”.

Lipicany sú po stáročia neoddeliteľnou súčasťou...
Počiatok chovu týchto ušľachtilých koní siaha...
+7Kôň počas "pedikúry".

V rámci programu budú tiež odovzdané oficiálne certifikáty prvkom, ktoré boli naposledy zapísané na Reprezentatívny zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO pre sokoliarstvo – živé dedičstvo ľudstva, drotárstvo a tradície spojené s chovom koní plemena lipican.

UNESCO Čítajte viac Slovensko sa prvýkrát stane členom Výboru nehmotného kultúrneho dedičstva

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #UNESCO #SĽUK