Viete aké udalosti otriasli kultúrnym svetom v roku 2022? Otestujte sa

Oscary, Grammy, Zlaté glóbusy, ale aj vojna na Ukrajine či aukcie slávnych diel tvoria mapu kultúrneho diania. Máte prehľad v udalostiach tohto roka? Otestujte sa.

23.12.2022 08:00
Adele One Night Only Foto:
Speváčka Adéle v lete vystúpila po piatich rokoch na živom koncerte.
debata

Máte prehľad v kultúre? Otestujte sa

1. Ktoré filmové ceny bojkotovala veľká časť hviezd a tvorcov pre korupciu, elitárstvo a rasizmus inštitúcie, ktorá ich udeľuje?

2. Ako sa volá album britskej speváčky Adéle, s ktorým bodovala na odovzdávaní hudobných cien Brit Awards? Skladbami na albume sa vyrovnávala s rozvodom.

3. Ktorý obraz surrealistu René Magritta vydražili v marci 2022 za rekordných 71,4 milióna eur ako najdrahší obraz tohto umelca predaný v aukcii?

4. Ktorá rocková skupina oslávila v tomto roku 60. výročie fungovania európskym turné? Zároveň to boli prvé vystúpenia od úmrtia dlhoročného bubeníka.

5. Ktorá snímka získala v tomto roku Oscara pre najlepší film?

6. Ktorý film mal v roku 2022 najviac nominácií na ceny Akadémie filmových umení a vied (AMPAS)?

7. Ktorý slávny herec oznámil ukončenie kariéry pre chorobu, ktorá spôsobuje stratu schopnosti pochopiť reč alebo hovoriť slová?

8. Kto získal hudobnú cenu Grammy v najvýznamnejšej kategórii album roka? Víťazná nahrávka má názov We Are.

9. Ktorá legendárna skupina vyjadrila skladbou Hey Hey Rise Up podporu vojnou sužovanej Ukrajine? Skladba je založená na ukrajinskej ľudovej piesni Červená kalina.

10. Na koľko rokov zakázali hercovi Willovi Smithovi účasť na odovzdávaní filmových cien Oscar kvôli facke moderátorovi?

11. S kým odohral Bono zo skupiny U2 improvizovaný krátky koncert na jednej zo staníc metra v centre ukrajinského hlavného mesta Kyjev?

12. Kedy otvorili v Kyjeve kiná a Národnú operu prvý krát od vpádu ruských vojsk do krajiny?

13. Po koľkých rokoch sa v lete konal festival Glastonbury, ktorého headlinerkou bola napríklad Billie Eilish?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Oscar #Grammy #Zlatý glóbus