Najočakávanejšie udalosti v kultúre v roku 2023

Nový rok prinesie veľa prekvapení, ale niečo je už teraz isté. Tieto štyri top udalosti nás neminú - a máme sa na čo tešiť. Aký bude najočakávanejší album či film roka? Kto povedie Národné divadlo? A ako bude vyzerať Mekyho výstava Roky a dni?

01.01.2023 07:00
SND Nova budova SND Foto:
V novom roku sa rozhodne aj o tom, kto povedie Slovenské národné divadlo.
debata (1)

Najočakávanejší album roka – Rihanna

Speváčka Rihanna. Foto: SITA/AP, Vianney Le Caer
Rihanna Speváčka Rihanna.

V januári to bude sedem rokov od vydania Rihanninho posledného albumu. Fanúšikovia získali po dlhšej dobe menšiu ochutnávku, keď vydala piesne Lift Me Up a Born Again, ktoré sú súčasťou soundtracku k filmu Čierny Panter: Wakanda navždy. Spolu s raperom A$APom Rockym privítala minulý rok synčeka, zdá sa však, že už je pripravená vrátiť sa späť v plnej sile. Nový album, ktorého názov zatiaľ nie je známy, mal pôvodne vyjsť už v roku 2019, napokon však uzrie svetlo sveta tento rok. Rihanna tiež oznámila, že bude headlinerkou tohtoročného Super Bowlu – pôjde o jej prvé živé vystúpenie po vyše piatich rokoch. Okrem toho plánuje aj veľké svetové turné, ale zatiaľ nie je nič potvrdené. Comeback popovej divy by však v každom prípade mal byť veľkolepý.

Kto bude novým šéfom SND?

V novom roku sa rozhodne aj o tom, kto povedie... Foto: SND
SND Nova budova SND V novom roku sa rozhodne aj o tom, kto povedie Slovenské národné divadlo.

Už celé dva mesiace je Slovenské národné divadlo (SND) bez generálneho riaditeľa. Mateja Drličku, ktorý po nevhodných výrokoch na medzinárodnej konferencii v Budapešti ponúkol demisiu, ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) odvolala k 1. novembru 2022 a vedením divadla dočasne poverila Jozefa Švolíka, jedného z vedúcich pracovníkov rezortu. Odchod Drličku z funkcie vyvolal v SND napätie – zatiaľ čo členovia činohry proti rozhodnutiu ministerky protestovali, operní sólisti ho privítali. Od nového šéfa tejto inštitúcie sa preto očakáva, že situáciu v divadle upokojí a bude pokračovať v jeho ozdravnom procese. Ministerstvo kultúry už vyhlásilo tzv. verejné vypočutie na obsadenie funkcie generálneho riaditeľa. Jedným z uchádzačov o tento post je prekvapujúco aj Drlička, ktorý sa opäť prihlásil, hoci dôvody, prečo ho nedávno odvolali, nepominuli. Ak sa komisii podarí vybrať nového šéfa SND, funkcie by sa mohol ujať už vo februári.

SNG prehliadka rekonštrukcia Čítajte viac Tohtoročné NAJ zo sveta kultúry: čo rok priniesol a čo vzal

Najočakávanejší film roka – Duna 2

Timothée Chalamet ako Paul Atreides vo filme... Foto: Continental film
Duna Chalamet Timothée Chalamet ako Paul Atreides vo filme Duna. Na sebe má špeciálny oblek, vďaka ktorému dokážu ľudia prežiť na púšti.

Pokračovanie epického sci-fi Duna z roku 2021 bude mať premiéru 3. novembra 2023. Pôvodne mal film vyjsť už v októbri. Ide o adaptáciu druhej polovice rovnomenného románu Franka Herberta z roku 1965. Snímka bude sledovať vzostup moci Paula Atreidesa (Timothée Chalamet), ktorý plánuje pomstiť svoju rodinu. Paul bude navyše musieť čeliť ťažkej voľbe medzi jeho životnou láskou a osudom celého vesmíru. Obsadenie, ktorého súčasťou bude opäť Zendaya, Rebecca Fergusonová či Javier Bardem, doplnia zvučné mená ako Florence Pughová, Léa Seydouxová, Christopher Walken či Austin Butler. Film Duna 2 bude opäť režírovať Denis Villeneuve. Hudbu pre film skomponoval Hans Zimmer.

Výstava Roky a dni Mira Žbirku

Život a hudobné dielo Mira Žbirku pripomenie... Foto: archív
meky miro zbirka vystava roky a dni Život a hudobné dielo Mira Žbirku pripomenie výstava Roky a dni na Bratislavskom hrade.

Od 10. februára 2023 na Bratislavskom hrade otvoria exkluzívnu výstavu Miro Žbirka – Roky a dni, ktorá už od októbra 2022 oslovila návštevníkov v Prahe. Výstava, ktorá na dvadsiatich ôsmich paneloch zaznamenáva život a dielo úspešného speváka, skladateľa a hudobného nadšenca, je zároveň výpravou do histórie československej aj neskorčej českej a slovenskej popkultúry. Mapuje dôležité udalosti, ktoré sa u nás odohrali počas Mekyho života (1952 – 2021) a ovplyvňovali jeho profesijnú a životnú cestu. Dobové dokumenty a artefakty zachytávajú jednotlivé obdobia tvorby a sú zoradené podľa kapitol knihy Honzu Vedrala: Miro Žbirka – Zblízka. Úplne zblízka si návštevníci môžu pozrieť magnetofóny a gramofóny, z ktorých na začiatku kariéry naberal inšpiráciu, rukopisy textov, zlaté platne, obaly albumov, z ktorých mnohé sú dielom významných grafikov a fotografov, významné ocenenia, osobnú korešpondenciu. Výstava predstavuje osobný a muzikantský príbeh obyčajného chalana z Gunduličovej ulice v Bratislave, ktorý sa vydal na cestu, kde bola populárna hudba tou najdôležitejšou vecou na svete a stal sa jedným z najdôležitejších hitmakerov a priekopníkov. Súčasťou netradične inštalovanej výstavy je audiovizuálna prezentácia mladých umelcov, ktorá v priestore pripomínajúcom koncertné pódiá a kluby umožňuje návštevníkom nerušene pozerať a počúvať tvorbu Mira Žbirku v koncepte Silent disco. Bratislavská výstava bude rozšírená o množstvo ďalších archívnych fotografií a o kino, v ktorom si návštevníci budú môcť pozrieť dokumenty a záznamy z koncertov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #kultúra