Vtipnejší vyhráva. Pozrite si zábavné fotografie zvierat

Vyčariť ľuďom úsmev na tvári dokážu aj zvieratá. Nemusia nič hrať ani predstierať, stačí na to smiešny pohyb, grimasa alebo vtipná situácia. A ak tú scénu pohotovo zachytí fotograf, môže sa o ňu podeliť s ostatnými. Tak ako to spravili minuloroční víťazi medzinárodných súťaží The Comedy Wildlife Photography Awards (Ceny za komické fotografie divokej zveri) a The Comedy Pet Photo Awards (Ceny za komické fotografie domácich zvierat).

01.01.2023 06:00
Kôň - NEPOUŽÍVAŤ! Foto:
Vraj sa rehocem ako kobyla. Je to pravda?
debata

Zakladateľmi oboch podujatí sú dvaja britskí fotografi Paul Joynson-Hicks a Tom Sullam. V roku 2015 pripravili prvú súťaž smiešnych fotografií divokých zvierat, a keď videli, že sa teší čoraz väčšej obľube, uvedomili si, že podobnú príležitosť by mali dostať i ľudia, ktorí fotia domáce zvieratá.

Pred troma rokmi preto začali udeľovať ceny aj za také snímky. Obaja Briti pritom tvrdia, že im nejde len o zábavu či umenie, ale aj o zlepšenie životných podmienok všetkých zvierat.

Smiešne fotografie zvierat

Najlepšie vtipné snímky z fotografických súťaží

Fotogaléria
Rád by som sa porozprával, ale radšej mlčím ako...
Iba zíva alebo sa chystá obedovať?
+18Tak ja že som tučniak?! Pozri sa na seba!

„Za vtipnými obrázkami a videami v súťaži sa skrýva veľmi vážny a zásadný odkaz – pomáhať, rešpektovať a starať sa o naše zvieratá čo najhumánnejším spôsobom,“ uviedli na svojej webstránke. Výťažok z oboch podujatí (napríklad z televízneho prenosu) tak pravidelne putuje na podporu rôznych projektov či prírodných rezervácií.

Desať percent z príjmov v roku 2021 šlo napríklad na pomoc orangutanom v národnom parku na ostrove Borneo. Vlani zase usporiadatelia súťaže The Comedy Pet Photo Awards venovali 35-tisíc libier charitatívnym organizáciám, ktoré pomáhajú zvieratám.

O tom, kto z tejto sumy dostane 5 000 libier, rozhodne celkový víťaz podujatia – Japonec Keniči Morinaga (sám ako odmenu získal 2 000 libier).

Do súťaže The Comedy Wildlife Photography Awards účastníci z 85 krajín sveta v minulom roku prihlásili až 5 000 snímok. Za celkového víťaza odborná porota v decembri určila Jennifer Hadleyovú, ktorá v národnom parku Serengeti na severe Tanzánie odfotila levíča padajúce zo stromu.

19 - nepoužívať! Čítajte viac Aj príroda má zmysel pre humor. Pozrite si smiešne fotografie zvierat

„Myslím si, že táto súťaž je taká skvelá aj preto, že väčšina fotografií vznikla úplnou náhodou,“ prezradila ocenená Američanka s tým, že to platí aj o jej zábere.

Zároveň ubezpečila, že levie mláďa si pri pošmyknutí nijako neublížilo. Za celkové víťazstvo v súťaži dostala ručne zhotovenú trofej, batohy pre fotografov a týždňový pobyt v kenskom safari parku.

Okrem Hedleyovej vyhlásili aj víťazov piatich kategórií a autori ďalších desiatich snímok si vyslúžili špeciálne uznanie. Niektoré zo smiešnych fotiek domácich a divokých zvierat, ktoré vlani zabodovali v oboch súťažiach, si teraz môžete pozrieť aj vy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fotografie #príroda #Zvieratá #fotografia #súťaž #fotografická súťaž #The Comedy Wildlife Photography Awards #The Comedy Pet Photo Awards