Irán protestuje voči karikatúram Chameneího zverejneným v časopise Charlie Hebdo

Iránska vláda pohrozila Francúzsku, že bude rázne reagovať na "urážlivé a nemravné" karikatúry najvyššieho iránskeho vodcu, ktoré sa objavili v stredajšom vydaní francúzskeho časopisu Charlie Hebdo. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

04.01.2023 16:00
Charlie Hebdo Foto: ,
Charlie Hebdo publikoval výsledky súťaže karikaturistov v špeciálnom vydaní pri príležitosti nadchádzajúceho výročia smrtiaceho útoku na parížsku redakciu tohto magazínu zo 7. januára 2015, ktorý si vyžiadal 12 mŕtvych a desať zranených. Prihlásili sa k nemu militanti z al-Káidy, ktorý ho vykonali ako pomstu za to, že Charlie Hebdo zverejnil karikatúry proroka Mohameda.
debata

Tento satirický týždenník publikoval v najnovšom čísle desiatky karikatúr ajatolláha Alího Chameneího, ktorý je najvyšším náboženským aj politickým predstaviteľom islamského režimu v Teheráne. Karikatúry vytvorili rôzni autori v rámci súťaže, ktorú časopis vyhlásil s cieľom podporiť súčasnú vlnu protivládnych protestov v Iráne. Ukážku si môžete pozrieť" tu

„Urážlivý a nemravný skutok francúzskeho periodika, ktoré zverejnilo karikatúry zamerané voči tejto náboženskej a politickej autorite, nezostane bez účinnej a ráznej reakcie,“ napísal na Twitteri šéf iránskej diplomacie Hosejn Amír Abdollahján. Zdôraznil, že Irán „nedovolí francúzskej vláde prekračovať hranice. Vydala sa naozaj na veľmi zlú cestu“.

irán Čítajte viac V Iráne popravili už druhého demonštranta, len mesiac od skutku

Francúzska vláda bezprostredne na obvinenia Iránu nereagovala. Pri podobných udalostiach však zvykne zdôrazňovať, že vláda nenesie zodpovednosť za obsah médií, keďže Francúzsko ctí slobodu prejavu.

Soccer WCup Analysis The World Turns Čítajte viac Irán vylúčili zo skupiny OSN pre postavenie žien

Charlie Hebdo publikoval výsledky súťaže karikaturistov v špeciálnom vydaní pri príležitosti nadchádzajúceho výročia smrtiaceho útoku na parížsku redakciu tohto magazínu zo 7. januára 2015, ktorý si vyžiadal 12 mŕtvych a desať zranených. Prihlásili sa k nemu militanti z al-Káidy, ktorý ho vykonali ako pomstu za to, že Charlie Hebdo zverejnil karikatúry proroka Mohameda.

Charlie Hebdo Čítajte viac Al-Káida sa vyhráža zopakovaním masakru v redakcii Charlie Hebdo
debata chyba
Viac na túto tému: #Charlie Hebdo