FOTO: Odhalili "Krásnu" tvár staroegyptského faraóna Ramessesa II.

Webový portál Live Science informoval o tom, že vedci nedávno použili špeciálnu techniku rekonštrukcie tváre, aby ukázali, ako vyzeral egyptský faraón Ramesses II.

15.01.2023 12:00
ramessess Foto:
Ramesses II bol slávnym vládcom na vrchole egyptskej moci v 13. storočí p. n. l.
debata (1)

Tvár staroegyptského vládcu Ramessesa II. – údajne faraóna z biblickej Knihy Exodus, ktorý prenasledoval Mojžiša a Izraelitov, bola zrekonštruovaná z jeho mumifikovaných pozostatkov. A hoci faraón zomrel vo svojich 90 rokoch, jeho vizáž bola "omladená” o niekoľko desaťročí, aby sa ukázal v najlepších rokoch, približne vo veku 45 rokov.

Tvár staroegyptského vládcu Ramessesa II –...
Pomocou počítačom generovaných snímok (CGI) na...
+1Vďaka použitiu softvéru na vekovú regresiu,...

"Uskutočnili sme trojrozmerný proces vekovej regresie, aby sme odstránili niektoré známky starnutia, aby sme ho zobrazili v strednom veku, na vrchole síl”, povedala o projekte Caroline Wilkinson, riaditeľka Face Lab z Univerzity Johna Mooresa v Liverpoole.

"Kráľ Ramesses II. bol veľký bojovník, ktorý vládol Egyptu 66 rokov… Oživenie jeho tváre svetu pripomína jeho legendárny status”, povedala Sahar Saleem, rádiologička z Káhirskej univerzity v Egypte.

Skenovanie múmie

Múmia Ramessesa II. je teraz v Národnom múzeu egyptskej civilizácie v Káhire. Bola objavená v roku 1881 neďaleko Luxoru v južnom Egypte a v určitom okamihu bola čiastočne rozbalená, aby sa ukázali faraónove mumifikované črty.

Pre najnovšiu rekonštrukciu tváre vytvorila Sahar Saleem trojrozmerný virtuálny model faraónovej hlavy a lebky z nových údajov CT skenovania, ktoré potom Caroline Wilkinson použila na rekonštrukciu faraónovej tváre pomocou počítačového softvéru, ktorý sa používa pri vyšetrovaní trestných činov.

hatsepsut mumia egypt Čítajte viac Zlatý sprievod faraónov: V Egypte previezli 22 múmií panovníkov

Pomocou počítačom generovaných snímok (CGI) na pridanie textúr pokožky, očí a vlasov a na základe typických dobových charakteristík tvárových čŕt sa ukázalo, ako mohol faraón vyzerať, keď zomrel. Potom, vďaka použitiu softvéru na vekovú regresiu, vznikol model faraónovej tváre, ktorá zobrazuje ako pravdepodobne vyzeral pred desaťročiami.

Tvár staroegyptského vládcu Ramessesa II. bola... Foto: Liverpool John Moores University Face Lab
ramessess Tvár staroegyptského vládcu Ramessesa II. bola zrekonštruovaná z jeho mumifikovaných pozostatkov.

Wilkinson vysvetlila, že v oblasti odhadovania tváre niekoho z jeho lebky dominujú dva prístupy: "aproximácia tváre”, ktorá využíva priemerné údaje, šablóny a biologické profily na vytvorenie "priemernej” tváre, ktorá môže byť výsledkom niekoľkých rôznych lebiek, a ďalej "rekonštrukcia tváre“, teda podrobnejší pokus určiť, ako konkrétny človek vyzerá, na základe anatomických štandardov, meraní a morfologickej analýzy.

anna bajanova Čítajte viac Aj na Slovensku máme stopy po faraónoch

V tomto prípade tím použil podrobnejší prístup. Tvár Ramessesa II. bola vytvorená pomocou 3D rekonštrukcie tváre a následne 3D procesu zobrazovania tváre.

Slávny faraón

Ramesses II. bol slávnym vládcom na vrchole egyptskej moci v 13. storočí p. n. l. Historické záznamy potvrdzujú, že Ramesses II. sa narodil okolo roku 1303 pred Kristom do rodiny faraóna Setiho I. Počas svojej vlády Ramesses II. rozšíril egyptskú ríšu smerom na sever až do dnešnej Sýrie a vybudoval mnoho monumentálnych stavieb, vrátane rozšírenia chrámu v Karnaku. Zomrel okolo roku 1213 p. n. l.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Mojžiš #Ramess II.