Zomrel fotograf Stanislav Tereba, víťaz súťaže World Press Photo z roku 1959

Vo veku 85 rokov v utorok zomrel český fotograf a prvý český víťaz medzinárodnej súťaže World Press Photo, Stanislav Tereba. Bol športovým a reportážnym fotografom. TASR správu o tom prevzala zo spravodajského webového portálu Novinky.cz.

18.01.2023 12:11
úmrtie, sviečka, pohreb Foto:
debata

Hlavnú cenu World Press Photo získal Tereba v roku 1959 vo svojej hlavnej doméne – športovej fotografii. Nevenoval sa len športu; bol napríklad jedným z dvorných fotografov českého popového speváka Karla Gotta.

Tereba, rodák z Prahy, bol v športovom prostredí odmalička. Jeho otcom bol stolný tenista Václav Tereba. Stanislav Tereba sa vyučil za fotografa a kariéru začínal v roku 1956 fotením pre výrobcov športového vybavenia.

Od roku 1960 potom po tri desaťročia pracoval pre denník Večerní Praha. Neskôr pôsobil v ďalších rôznych médiách a aj ako fotograf „na voľnej nohe“.

Jeho snímky mu vyniesli niekoľko cien v ČSSR aj v zahraničí. Jedno z najväčších ocenení pre fotografov, hlavnú cenu World Press Photo, získal v roku 1959 za snímku futbalového brankára Miroslava Čtvrtníčka s názvom Brankár v daždi.

Stanislav Tereba sa stal jedným z prvých víťazov súťaže World Press Photo, ktorá vznikla v roku 1955.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #fotografia #Stanislav Tereba