Historik priblíži, ako sa kedysi súdilo na Liptove

Stretnutia s minulosťou, ktoré pravidelne organizuje Stredoslovenské múzeum (SSM) v Banskej Bystrici, v tomto roku otvorí historik z Liptovského múzea Miroslav Nemec. V prednáške Skôr než zaznel rozsudok, ktorá sa uskutoční v stredu (25. januára) o 17. h v Thurzovom dome, porozpráva o priebehu súdneho procesu v Liptovskej stolici v 18. storočí.

25.01.2023 11:00
Thurzov dom, Banská Bystrica, Stredoslovenské... Foto: ,
Stredoslovenské múzeum v Banskej Bystrici pripravilo aj tohto roku zaujímavé stretnutia s históriou.
debata

„V prednáške sa zameriam a pozriem na spôsoby, akými boli zločiny nahlasované, ako prebiehali zatknutia a vyšetrovania, v akých podmienkach žili väzni, ale hlavne na to, ako prebiehal samotný súdny proces. Povieme si, ako sa na ňom mohol obvinený obhajovať a nakoľko súdy zohľadňovali pri vynášaní rozsudkov napísané právne normy,“ konštatoval Nemec.

Kriminalita a jej rôznorodé aspekty sa dlho vyhýbali hľadáčiku historikov. Od vzniku vedeckej historiografie v 19. storočí dominovali výskumu politické dejiny a vraždy. Krádeže a menšie delikty boli zaujímavé, len ak sa dotýkali panovníkov či šľachty. Určitý obrat v slovenskom prostredí prinieslo až minulé desaťročie s príchodom novej vlny mladých historikov.

Rudolf Slánský Čítajte viac Jedenásť špagátov a trikrát doživotie. Ako komunisti popravili vlastných súdruhov

„Vychádzať budem zo svojho doterajšieho výskumu, v ktorom som sa zameral na prostredie Liptovskej stolice v 18. storočí. Išlo o dobu veľkých zmien aj v súdnictve, ktoré sa nakoniec odrazili i vo fungovaní liptovského stoličného súdu – sedrie. Súdne písomnosti sú zároveň plné osudov ľudí, na oboch stranách zákona. To robí, aspoň z môjho pohľadu, dejiny súdnictva zaujímavými,“ dodal historik.

Podľa riaditeľa SSM Marcela Pecníka Nemec sa výskumu kriminality v 18. storočí venuje už viac ako desaťročie. Má za sebou viacero vedeckých štúdií a konferenčných výstupov doma i v zahraničí.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #súdny proces #história #Liptov #Liptovské múzeum