Kultúrne inštitúcie v Žilinskom kraji navštívilo vlani vyše pol milióna ľudí

Kultúrne inštitúcie Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) navštívilo v minulom roku 567 532 ľudí. Informovala o tom hovorkyňa kraja Eva Lacová. Zhodnotila, že v porovnaní s predchádzajúcimi pandemickými rokmi sa čísla výrazne zvýšili.

27.01.2023 16:15
Oravský hrad Foto: ,
Najvyššiu návštevnosť spomedzi inštitúcií Žilinského kraja zaznamenal v uplynulom roku Oravský hrad.
debata

Najvyššiu návštevnosť vlani zaznamenal Oravský hrad, a to 143 502 ľudí. „V regióne horné Považie patrili k najnavštevo­vanejším pamiatkam Hrad Strečno a Budatínsky hrad. V regióne Kysuce to bolo Múzeum kysuckej dediny. Na Liptove zavítalo najviac ľudí do Múzea liptovskej dediny v Pribyline. V rámci Oravy dosiahol najvyššiu návštevnosť Oravský hrad a v regióne Turiec Slovenské komorné divadlo Martin,“ priblížila hovorkyňa.

Predsedníčka ŽSK Erika Jurinová vyzdvihla, že vlani sa im podarilo zrekonštruovať úsek železničky vo Vychylovke. Uskutočnili sa aj stavebné úpravy v Kysuckej galérii v Oščadnici a Národopisnom múzeu v Liptovskom Hrádku.

Oravský hrad Čítajte viac Expozície Oravského múzea vlani zaznamenali výrazný rast návštevnosti

„Pribudli nové expozície v Liptovskom a Kysuckom múzeu. I napriek zložitej ekonomickej situácii bude našou snahou pokračovať v tomto roku v príprave projektov, ktoré sa nám, verím, podarí úspešne v čo najkratšom čase aj zrealizovať,“ povedala.

ŽSK je zriaďovateľom 22 kultúrnych inštitúcií. Patria sem múzeá, galérie, divadlá, knižnice, hvezdáreň a kultúrne strediská.

debata chyba
Viac na túto tému: #Žilinský samosprávny kraj #návštevnosť