Začali sa Zimné slávnosti Hornonitria

Fašiangové i pôstne obdobie v obciach pravnianskej doliny na hornej Nitre bude opäť patriť Zimným slávnostiam Hornonitria. V poradí 19. ročník slávností od piatka 3. februára do 26. marca už tradične ponúkne cyklus siedmich podujatí venovaných ľudovej kultúre regiónu.

03.02.2023 14:10
debata

„Cieľom tohto ojedinelého projektu, ktorý spája do jedného celku sedem tematicky príbuzných podujatí, je nielen doplnenie ponuky kvalitnej kultúry pre obyvateľov a návštevníkov obcí pravnianskej doliny, ale i mapovanie, zachovávanie a šírenie ľudovej kultúry ako nášho cenného dedičstva po predkoch,“ priblížila Martina Richter z Regionálneho kultúrneho centra (RKC) v Prievidzi.

Zimné slávnosti sa začínajú v piatok 3. februára v Nitrianskom Pravne, súčasťou otvorenia bude vernisáž diel keramikára a majstra Ústredia ľudovej umeleckej výroby Rastislava Haronika pri príležitosti jeho životného jubilea. Výstavu si na obecnom úrade budú môcť záujemcovia pozrieť do 24. marca.

fánky, fašiangy Čítajte viac Fašiangy, turíce... Aké sú podoby tradičného sviatku?

Pravenec bude hostiť 4. februára 30. ročník Zimných slávností folklóru a ponúkne tradičné fašiangové zvyky, 12. februára sa v Kľačne uskutočnia Súzvuky venované speváckym spolkom karpatských Nemcov.

Pamiatku folkloristu Jozefa Strečanského pripomenie pamätnica 18. februára v Poluvsí, v Malinovej sa 4. marca stretnú remeselníci na akcii Majstri pravnianskej doliny. Pašiové a duchovné piesne zaznejú 12. marca v Kostole povýšenia Svätého Kríža vo Chvojnici. Deň detského folklóru sa uskutoční 26. marca v Nedožeroch-Brezanoch.

debata chyba
Viac na túto tému: #Horná Nitra #Zimné slávnosti #fašiangy