Umelci v službách ruskej propagandy. Ako blízko k Putinovi má Gérard Depardieu, Roger Waters či Steven Seagal?

Aj keď väčšina popredných umelcov vo svete ruskú agresiu proti Ukrajine odsúdila, stále sa nájdu aj takí, čo ju ospravedlňujú. Jedným z nich je aj bývalý člen a spoluzakladateľ legendárnej skupiny Pink Floyd Roger Waters. Pred pár dňami opäť vyvolal rozruch, keď sa Ruska zastal pred Bezpečnostnou radou OSN. K ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi sa hlásia i známi herci Gérard Depardieu a Steven Seagal.

15.02.2023 06:00
Gérard Depardieu, Vladimir Putin Foto:
Gérard Depardieu a Vladimir Putin na stretnutí v ruskej Soči začiatkom januára 2013 po tom, čo sa herec stal ruským občanom.
debata (95)

„Invázia Ruskej federácie na Ukrajinu bola protiprávna a čo najdôraznejšie ju odsudzujem. Nebola však nevyprovokovaná, takže čo najdôraznejšie odsudzujem aj provokatérov,“ povedal Waters pred Bezpečnostnou radou OSN v New Yorku, s ktorou sa spojil pomocou telemosta. Prezidentov USA, Ruska a Ukrajiny, ako aj NATO vyzval, aby ihneď odhlasovali prímerie.

Ukrajinský veľvyslanec pri OSN Serhij Kyslycja si v reakcii na jeho prejav pomohol parafrázou slávnej piesne kapely Pink Floyd Another Brick in the Wall (Ďalšia tehla v múre) z roku 1979, ktorú zložil práve Waters.

„Aké smutné je pre bývalých fanúšikov, že prijal úlohu ďalšej tehly v múre – v múre ruských dezinformácií a propagandy,“ zhodnotil.

Valerij Gergijev Mníchov filharmónia dirigent Čítajte viac Umelci a vojna: vernosť Putinovi škodí kariére

Konšpirátor a antisemita?

O vystúpenie 79-ročného britského hudobníka požiadali zástupcovia Ruska, keďže jeho prokremeľské postoje sú už dlho známe.

Vo februári minulého roka, keď sa začala vojna na Ukrajine, napísal síce Putinovi, že je gangster, no postupne zmenil názor. V auguste už z predlžovania konfliktu obvinil NATO a šéfa Bieleho domu Joea Bidena, ktorého označil za vojnového zločinca. „Keby chcel, vojna by sa skončila už zajtra,“ uviedol pre CNN.

Umelci - Putinovi priatelia zo Západu

Ruského prezidenta nekriticky obdivujú viacerí známi umelci zo Západu, a to aj napriek vojne na Ukrajine.

Fotogaléria
Britský hudobník sa 8. februára tohto roka...
Roger Waters napriek vysokému veku stále...
+11Gérard Depardieu a Vladimir Putin na stretnutí...

O mesiac neskôr poslal manželke ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského list, kde Ukrajinu obvinil, že vojnu vyvolali jej extrémistickí nacionalisti.

Kritike podrobil aj Západ a NATO, ktoré vraj Rusko vyprovokovalo. Dôsledkom tých tvrdení bolo, že mu v Poľsku zrušili dva koncerty a v Krakove ho vyhlásili za nežiaducu osobu. „Nech si ide hrať do Moskvy,“ odkázali mu miestni politici.

Spevák, skladateľ a bývalý člen skupiny Pink... Foto: SITA/AP
Roger Waters Spevák, skladateľ a bývalý člen skupiny Pink Floyd Roger Waters

Hudobník, ktorý Pink Floyd opustil v roku 1985, sa však nepoučil. Začiatkom februára tohto roku sa pre nemecký denník Berliner Zeitung znova vyjadroval v duchu ruskej propagandy.

Oznámil, že chápe Putinove dôvody, prečo spustil „špeciálnu vojenskú operáciu“, a hoci si vraj píše s istým ukrajinským dievčaťom, ktoré mu priblížilo, ako trpia, a ubezpečilo ho, že na Ukrajine niet nacistov, priznal, že jej neverí.

Roger Waters Čítajte viac Choď hrať do Moskvy!, odkázali spoluzakladateľovi skupiny Pink Floyd Poliaci. Nepáči sa im jeho postoj k Ukrajine

Waters uznal ruské nároky na Ukrajinu a odmietol uvalené sankcie. Poľsko podľa neho trpí rusofóbiou a ľudia na Západe, ktorí Putina pokladajú za agresora, majú „vymyté mozgy“.

„O čom je táto vojna? O tom, aby bohatí v západných krajinách boli ešte bohatší a chudobní všade ešte chudobnejší. Opak Robina Hooda,“ zhrnul v rozhovore pre nemecké noviny.

Roger Waters Čítajte viac Spoluzakladateľ Pink Floyd: Biden je zločinec, na Ukrajine leje olej do ohňa

Kontroverzné však boli aj jeho ďalšie vyhlásenia – Izrael napríklad prirovnal k nacistickému Nemecku a obvinil ho z genocídy, za čo si už v Nemecku vyslúžil prívlastok „antisemita“. Pribúdajú tiež výzvy, aby mu zakázali koncert, ktorý sa má v máji konať vo Frankfurte nad Mohanom.

Od umelca šíriaceho konšpiračné teórie sa dištancovali aj jeho bývalí spoluhráči zo skupiny Pink Floyd. Na rozdiel od neho odsúdili Putinovu politiku a dokonca nahrali skladbu s ukrajinským spevákom Andrijom Chlyvňukom.

Priatelia napriek vojne

Putina v minulosti obdivovali aj známi herci ako Gérard Depardieu, Mickey Rourke, Steven Seagal či Ornella Muti, ktorým neprekážala ani ruská anexia Krymu. Niektorí z nich zostali Kremľu verní doteraz.

Depardieu, ktorý má už desať rokov ruské občianstvo a Putina nazýva priateľom, agresiu voči Ukrajine stále neodsúdil. Vyhol sa aj akejkoľvek kritike ruského prezidenta. Ukrajincov rozhorčil i jeho rozhovor, ktorý začiatkom februára poskytol nemeckému denníku Augsburger Allgemeine.

Ihor Ivaňko Čítajte viac Ruskí umelci si nesplnili úlohu - hovoriť o režime

„Pre mňa sa nič nezmenilo. Stále som Rus… Radšej sa však vyhýbam rozprávaniu o tejto téme. Nikto nie je schopný povedať k tomu niečo naozaj rozumné! Nikto!“ vyjadril sa obľúbený francúzsky herec.

Na ďalšiu otázku už len poznamenal, že nechce miešať politiku s herectvom a „vojna je veľká hlúposť“. Putina nespomenul ani slovom.

Rovnako alibisticky sa zachoval aj Seagal, ktorý ruského prezidenta pokladá za priateľa a „jednu z najväčších vedúcich osobností sveta“. To, že má ruský pas a dokonca je členom Putinovej politickej strany, sa mu však vypomstilo.

Seagal o Putinovi s obdivom hovorí ako o svojom... Foto: Profimedia
Steven Seagal, Vladimir Putin Seagal o Putinovi s obdivom hovorí ako o svojom priateľovi a "jednej z najväčších vedúcich osobností sveta".

Skupina politikov známa ako Americko-európska sankčná koalícia, ktorú tvoria členovia amerického Kongresu a poslanci Európskeho i ukrajinského parlamentu, nedávno požiadala, aby amerického herca zaradili do sankčného zoznamu.

Argumentuje tým, že hviezda akčných filmov má už sedem rokov ruské občianstvo a podporuje vojnu proti Ukrajine. Vlani v apríli, teda už po jej vypuknutí, Seagal dokonca pricestoval do Moskvy, aby tam s Putinovými spolupracovníkmi oslávil svoje 70. narodeniny. Od ruských úradov dostal i pozemok v prestížnom kraji neďaleko hlavného mesta.

Nesmrtelni Čítajte viac Ruský film? Menej umenia, viac propagandy

Ruskú agresiu podporil aj tým, že v Donbase pripravoval dokumentárny film o boji proti Ukrajine. Odsúdiť vojnu či politiku Kremľa odmietol.

„Putin má takú obľúbenú zábavku – zapojiť bývalých politikov, slávnych hercov či hudobníkov do svojej propagandy,“ vysvetlil ukrajinský poslanec Alexej Gončarenko.

Ruský prezident podľa neho dáva veľa peňazí na to, aby títo známi ľudia agitovali v prospech Moskvy a vzbudzovali predstavu, že „ruské zločiny nie sú zločiny, ale boj proti ukrajinským nacistom, ktorých si vymyslel“.

© Autorské práva vyhradené

95 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Pink Floyd #Vladimir Putin #Steven Seagal #Gérard Depardieu #Roger Waters #propaganda #ruská propaganda #vojna na Ukrajine