Rekonštrukcia kaštieľa v Jelšave sa blíži ku koncu

Obnova severozápadnej časti coburgovského kaštieľa v Jelšave, na ktorú samospráva získala takmer milión eur z Nórskeho finančného mechanizmu, pomaly finišuje. Práce by sa mali ukončiť na prelome apríla a mája.

27.02.2023 10:00
Kaštieľ / Jelšava / Foto: ,
Kaštieľ v Jelšave, ako vyzeral ešte pred začatím rekonštrukcie.
debata

„Zatiaľ nevznikli závažnejšie problémy. Objavili tam stredoveké renesančné strieľne, ktoré treba doriešiť a uzavrieť, aby ten úzky otvor nevetral miestnosť, ktorá sa bude vykurovať,“ uviedol primátor mesta Milan Kolesár.

Rekonštrukcia najstaršej časti jelšavského kaštieľa odštartovala vlani vo februári, práce realizuje košická spoločnosť Euro-bau. Vďaka finančným prostriedkom z nórskych fondov má v severozápadnom krídle kaštieľa vzniknúť historicko-remeselné a ekologické centrum Gemera.

08 - upravene Čítajte viac Aj kaštiele, ktoré chátrajú, môžu vstať z popola

„Ukončením stavby vznikne na poschodí seminárna miestnosť a na prízemí informačné centrum so zázemím, ktoré sa bude dať využiť aj ako galéria,“ povedal Kolesár. Ako však dodal, pri súčasných cenách energií sa obáva výšky budúcich nákladov na prevádzku priestorov.

Kaštieľ v Jelšave je trojpodlažný objekt z roku 1763, jeho neskorobarokovú prestavbu urobili v štýle francúzskeho klasicizmu. Pristavali ho k opevnenému dvojpodlažnému kaštieľu zo 17. storočia.

Kaštieľ v obci Žíp Čítajte viac Chátrajúce kaštiele: Z najväčšej pýchy hanba

V jeho zadnej časti sa zachovali tri krídla s dvoma nárožnými vežami s obdĺžnikovým pôdorysom, strieľňami a detailmi renesančných okien. Záchranné práce v jelšavskom kaštieli realizuje samospráva s pomocou rôznych projektov od roku 2015.

debata chyba
Viac na túto tému: #rekonštrukcia #kaštiel #kultúrna pamiatka #Jelšava #kaštiele