Cambridgeská univerzita vráti do Austrálie oštepy domorodcov odvezené Cookom

Britská Cambridgeská univerzita vráti do Austrálie štyri oštepy, ktoré tamojším domorodým obyvateľom v roku 1770 zabavil kapitán James Cook. Moreplavec a objaviteľ zbrane odviezol do svojej domoviny a neskôr sa stali súčasťou zbierok univerzitného Múzea archeológie a antropológie (MAA). Píšu o tom The Times. Univerzita už vlani v decembri vrátila Nigérii takzvané beninské bronzy, ktoré si koncom 19. storočia odviezli ako korisť britskí vojaci.

03.03.2023 13:00
Austrália, múzeum, oštepy Foto:
Predstavitelia Národného múzea Austrálie počas tlačovej konferencie k vráteniu oštepov, ktorá sa uskutočnila 2. marca v Sydney.
debata (3)

Cook v roku 1770 pristál v Botanickej zátoke, kde v súčasnosti leží mesto Sydney. Do Británie si potom odviezol asi 40 až 50 oštepov od domorodého klanu Gweagalov, z ktorých niektorí pi pristaní ohrozovali členov jeho posádky, kvôli čomu Briti použili strelné zbrane.

Oštepy sú do roku 1914 súčasťou zbierok MAA, ktoré o ich vrátení rozhodlo po dlhých jednaniach a žiadostiach zo strany zástupcov austrálskych domorodých obyvateľov.

Elginove mramory Čítajte viac Začne Britské múzeum vracať artefakty? Zostalo by prázdne

„Ide o vôbec prvé doposiaľ dochované a zdokumentované artefakty, ktoré akýkoľvek Európan priviezol z Austrálie,“ povedal riaditeľ MAA Nicholas Thomas. „Odrážajú začiatok dejín vzájomného neporozumenia a konfliktu. Ich význam sa návratom do Austrálie ešte zvýši,“ dodal.

Umelecké predmety ukradnuté v posledných storočiach v krajinách pôvodu vojakmi alebo predstaviteľmi koloniálnych správ sa v poslednej dobe čím ďalej častejšie vracajú späť tam, kde kedysi vznikli. Takzvané beninské bronzy, ktoré pochádzajú z dôvod niekdajšieho Beninského kráľovstva na území dnešnej Nigérie, vrátilo napríklad newyorské Metropolitné múzeum, londýnske Britské múzeum či múzeá v Nemeckú a Francúzsku.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Austrália #múzeum