Profesor VŠVU šikanoval a ponižoval študentov. Ivan Csudai na škole končí

Rektorka VŠVU v Bratislave Bohunka Koklesová vydala oficiálne stanovisko k výsledkom vyšetrovania podnetu na profesora Ivana Csudaia.

08.03.2023 15:26 , aktualizované: 21:55
vysoká škola Foto:
Ilustračná snímka.
debata (7)

Minulý rok v apríli požiadala rektorka Etickú radu VŠVU o otvorenie konania v prípade podozrenia z neetického správania sa profesora Ivana Csudaia. O jeho konaní informovalo viacero médií.

„Etická rada získala svedectvá obetí, vypočula 15 svedkov a svedkýň z radov absolventov a absolventiek, súčasných i bývalých kolegov a kolegýň, ktorí a ktoré podali svedectvo o správaní sa pedagóga voči študentom a študentkám v rokoch 2008 – 2012,“ píše sa v stanovisku.

Koklesová konštatuje, že Csudai sa mal dopustiť porušenia zásady rovnakého zaobchádzania, navyše sa dopúšťal psychického násilia a navodzovania fyzického násilia, ponižovania, zosmiešňovania a šikany voči študentom a študentkám, nerešpektoval slobodu slova a kritického myslenia, okrem toho vytváral na Katedre maliarstva zastrašujúce prostredie.

„Uznávam podnet obetí ako oprávnený. Ako rektorka Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave sa ospravedlňujem v mene svojom a v mene celej školy menovite Mgr. art. Ivane Šátekovej, Mgr. art. Kataríne Sido a Mag. art. Év van Hettmer, ako aj ich rodinám a blízkym. Ospravedlňujem sa aj ich spolužiakom a spolužiačkam z Katedry maliarstva, ktorí a ktoré zažívali incidenty pedagóga voči šikanovaným študentkám, študentom a tým aj napätú klímu na katedre,“ píše sa ďalej v stanovisku rektorky Koklesovej.

Spomínaná Év van Hettmer kvôli Csudaiovi z VŠVU odišla. „Za bakalárku som od neho dostala hodnotenie E. V ateliéri som mu nehrala do karát, pretože som sa nenechala manipulovať a obchytkávať. Nebol spokojný s vývojom mojej tvorby napriek tomu, že sme sa venovali voľnej tvorbe. Chcela som, aby jasne a zrozumiteľne vysvetlil, čo mu prekáža a čo mám zmeniť. Na to mi odpovedal, že si želá, aby som všetky jeho požiadavky, citujem doslova: „vytušila“,“ povedala v rozhovore pre ArtTalk.cz.

web ev scan 982 Čítajte viac Laureátkou Ceny Oskára Čepana je Év Van Hettmer

Prípad Csudaia podľa rektorky zviditeľnil zásadný nedostatok nástrojov, ktoré by dovoľovali škole takéto konanie postihovať. „Nakoľko išlo v prípade prof. Ivana Csudaia, akad. mal. o konanie v rokoch 2008 – 2012, z pohľadu antidiskriminačného zákona je už podnet premlčaný. Vďaka verejným sťažnostiam obetí sme ako škola začali podnikať kroky smerujúce k vytvoreniu bezpečného a spravodlivého priestoru, k zavádzaniu nástrojov na vyvodzovanie dôsledkov za neetické a diskriminačné správanie, napríklad aj rozviazaním pracovnej zmluvy.“

Podľa informácií denníka SME sa napokon Ivan Csudai po dohode s rektorkou rozhodol ukončiť svoje pôsobenie na škole.

SHE SAID Čítajte viac Ženy, ktoré porazili Weinsteina. Aj téma sexuálneho zneužívania sa dá poňať citlivo

Rektorka ďalej informuje, že bol prijatý Etický kódex, ustanovená Etická rada a školský ombudsman. Na webovej stránke školy a v informačných študijných materiáloch bol tiež zverejnený postup ako a komu podať podnet. „Momentálne sa dokončuje Pracovný poriadok školy, ktorý sa bude v prípade závažných porušení pracovnej disciplíny zamestnancov a zamestnankýň vzťahovať aj k Etickému kódexu.“

Podľa Koklesovej pôjde o proces, ktorý bude trvať niekoľko najbližších rokov. „Verím, že spoločne vytvoríme na akademickej pôde jasné pravidlá s vymedzenými hranicami, na ktorej sa môže rozvíjať sloboda, kreativita, kritické myslenie a osobnosť každého jedného študenta a študentky školy.“

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #obťažovanie #Ivan Csudai #VŠVU