Bojkot hry nezafungoval. Hogwarts Legacy trhá rekordy

Napriek tomu, že máme ešte len marec, sa zdá, že pôjde o najúspešnejší herný titul tohto roka. Hogwarts Legacy, hra z čarodejníckeho vesmíru Harryho Pottera, zarobila už vyše 850 miliónov dolárov. Hogwarts Legacy sa darí napriek bojkotu, ktorý iniciovali ľudia odmietajúci podporovať čokoľvek, čo má niečo spoločné s J. K. Rowlingovou, autorkou knižnej série o Harrym Potterovi. Dôvodom sú jej transfóbne názory.

10.03.2023 07:00
Hogwarts Legacy Foto:
Hogwarts Legacy je hra zasadená do čarodejníckeho univerza Harryho Pottera.
debata

Hogwarts Legacy je dobrodružné RPG odohrávajúce sa v otvorenom svete. Hráč si na začiatku vytvorí svoju vlastnú postavu a zvolí si jednu zo štyroch čarodejníckych fakúlt, do ktorej chce patriť. Hra obsahuje hlavnú dejovú linku týkajúcu sa starovekej mágie a zlého škriatka Ranroka, okrem toho má však hráč možnosť riešiť rôzne vedľajšie úlohy a získavať nové kusy oblečenia, chytať fantastické zvery, zdokonaľovať sa v lete na metle, riešiť hlavolamy, učiť sa nové zaklínadlá, pestovať magické rastliny, miešať elixíry a množstvo ďalšieho.

Hogwarts Legacy je hra zasadená do...
Hra zarobila už vyše 850 miliónov dolárov.
+2Záber z hry Hogwarts Legacy.

Viacero ľudí sa hru rozhodlo bojkotovať pre nenávistnú rétoriku J. K. Rowlingovej. To, že sa vzdajú herného zážitku, je pre nich spôsob, ako vyjadriť solidaritu s transrodovými ľuďmi. Keďže je Rowlingová autorkou knižnej predlohy, z rekordných tržieb Hogwarts Legacy sa jej ujde slušná suma peňazí.

Na druhej strane stoja ľudia, ktorí sa nechcú nechať ukrátiť o možnosť voľne bádať čarodejníckym svetom. Neznamená to, že transrodových ľudí nepodporujú. Hra sama osebe je produktom množstva ľudí, ktorí sa s Rowlingovej názormi nestotožňujú. V hre sa navyše nachádza transrodová postava – majiteľka krčmy U troch metiel Sirona Ryanová.

Books-JK Rowling Čítajte viac J. K. Rowlingová si nedá pokoj. V jej novej knihe zavraždia transfóbnu animátorku

Každý má možnosť rozhodnúť sa, či si hru zakúpi alebo nie. V konečnom dôsledku je však možné povedať, že bojkot hry nemal takmer žiadny účinok – niektorí si hru dokonca kúpili už len preto, aby protestujúcich nahnevali. Herný priemysel je sám osebe dosť toxickým miestom, a keby si mal hráč vyberať tituly podľa toho, aké názory majú ich tvorcovia, zrejme by zostal pri piškvorkách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Harry Potter #J. K. Rowlingová