Anton Hykisch: Škoda, že nás spájajú len živelné pohromy. Štiavnica je svetový unikát

Medzi slávnych Štiavničanov patrí aj spisovateľ Anton Hykisch, ktorý nám porozprával, ako prežíval dramatické okamihy po vypuknutí požiaru v Banskej Štiavnici a čo si o nešťastí myslí.

22.03.2023 09:11
Anton Hykisch Foto: ,
Spisovateľ Anton Hykisch.
debata (1)
Rozsiahly požiar v Banskej Štiavnici

Pozrite si snímky z požiarom zasiahnutého mesta

Fotogaléria
Na námestí v centre Banskej Štiavnice vypukol...
Na námestí v centre Banskej Štiavnice vypukol...
+18Na námestí v centre Banskej Štiavnice vypukol...

Ako ste sa o požiari dozvedeli? Aj vám niekto z Banskej Štiavnice volal? Však tam máte tiež dom.

O požiari som sa dozvedel v sobotu doobeda z facebooku a následne zo správ v RTVS. Volal som susedovi nad naším domom (sme nad Trojičným námestím), aká je situácia. Tŕpli sme celú sobotu, ale požiar sa našťastie podarilo lokalizovať. A čo by som mohol robiť ako 91-ročný nemobilný človek 200 km od Štiavnice? Boh je k nám milosrdný…

Banská Štiavnica, centrum, po požiari Čítajte viac Požiar v Štiavnici zmobilizoval pomoc z celého sveta. Ako vyzerá zoznam škôd a čo sa podarilo zachrániť? Banská Štiavnica Čítajte viac Ten oheň nás spojil: Všetci sme Štiavničania

Stalo sa už v Štiavnici v minulosti niečo podobné?

Podobná katastrofa sa stala na Silvestra roku 1953. Bol som ako vysokoškolák na plese v Katolíckom spolku (,,Kaťák"), keď vypukol veľký požiar, utiekli sme horným zadným vchodom pred Nemecký kostol.

Dá sa podobným nešťastiam zabrániť?

Nešťastné náhody patria k životu. Historické pamiatky by sme však mali využívať rozumne a s citom. A dôsledne kontrolovať. Ukázalo sa, že pretechnizovaná historická budova môže byť nášľapnou mínou.

Video
Ako vyzeral ničivý požiar

Ako vás Štiavnica inšpirovala a v čom je význam Štiavnice pre Slovensko?

Banská Štiavnica je večnou inšpiráciou pre umelca. Toto mesto geografickou polohou, nedotknutým historickým jadrom a okolitou prírodou je svetový unikát. Navyše predstavuje poučenie z dejín: Hmotné bohatstvo nemusí byť v protiklade s kultúrou a umením. Pred päťsto rokmi bohatí Štiavničania netrávili dovolenky na Maldivách či na Srí Lanke, nekupovali si porsche alebo ferrari, ale svoje nadzisky venovali na nové kostoly, oltáre, krúžené klenby a štukatúry, pretekali sa, kto má krajšiu fasádu na dome. Cítili, že musia deťom zanechať niečo trvácne.

Video
Aké škody napáchal ničivý požiar

Veríte, že sa všetko opraví a ľudia sa pre záchranu Štiavnice spoja?

Vzrušene som vnímal, ako záchranné práce organizovali osoby rozdielnych názorov: dlhoročná primátorka pani Naďka Babiaková, poverený minister Jaro Naď či výtvarník Árpi Pál a desiatky dobrovoľníkov na uliciach. Tvár zachránenej drevenej plastiky Madony na dlažbe pred antikvariátom vyžarovala spokojnosť. Je škoda, že na Slovensku nás spájajú len živelné pohromy. Obnova bude náročná a potrvá roky. Ale Štiavničania majú tuhý koreň. Teraz sa ukáže, aká je Európska únia, aké sú a budú naše vlády, ako si ctíme dedičstvo predkov. Obávam sa, aby prvotné nadšenie neopadlo rýchlejšie než zaschne nová omietka. Pokúsim sa byť optimistom.

Anton Hykisch Čítajte viac Deväťdesiatnik Anton Hykisch: Hlava musí byť vo forme

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #banská štiavnica #Anton Hykisch #požiar v Banskej Štiavnici