Šaty robili človeka už v starom Egypte

Ľudia sa radi pekne obliekajú, ale odev si najprv museli vymyslieť a vyrobiť. Odievanie má teda tiež zaujímavé dejiny. Všetko o odievaní v starovekom Egypte sa možno dozvedieť na prednáške v piatok 31. marca.

31.03.2023 09:00
Egypt, hrobka Nefertari, QV66, Údolie kráľovien Foto:
Vyobrazenie kráľovnej Nefertari (manželky Ramessa II.) z jej hrobky v Údolí kráľovien (QV 66).
debata

Od objavu spracovania rastlinných a živočíšnych vlákien, ich splietania a tkania, sa stali textilné výrobky nenahraditeľnými v najrôznejších ľudských spoločenstvách. Látky, a výrobky z nich, predstavovali dôležitú komoditu sprevádzajúcu každodenný život človeka.

Možno vás zaujíma, aké látky mali v obľube starovekí Egypťania, z čoho ich vyrábali a čo bolo vtedy v móde? Všetko sa možno dozvedieť v piatok 31. marca, z prednášky egyptologičky Dorotey Wollnerovej, ktorá vystúpi v programe Odievanie v starom Egypte.

Egypt, ťava, Giza, pyramídy Čítajte viac V Bratislave otvoria výpravy do starovekého Egypta

Najbežnejšími textíliami, s ktorými sa ľudia stretávali, bolo samozrejme oblečenie. V prednáške sa poslucháči dozvedia ako a z akých materiálov sa látky v starovekom Egypte vyrábali a aké archeologické pramene sú k celému procesu ich výroby doložené,do čoho sa odievali roľníci aj panovníci – od najobyčajnejších odevov až po honosné róby. Dorotea Wollnerová je doktorandkou Českého egyptologického ústav univerzity Karlovej v Prahe. Zaoberá sa predovšetkým výskumom staroegyptského textilu, ale venuje sa aj staroegyptskej literatúre a náboženským textom. Je spoluautorku knihy Poslyš vyprávění z časů tvých otců – Příběhy ze starého Egypta (2019). Pravidelne spolupracuje na výskumoch českých egyptológov v egyptskom Abúsíre. Jej prednáška bude teda v piatok o 17.30 h vo Faustovej sieni Múzea mesta Bratislavy.

Prednášku v cykle pravidelných podujatí pripravuje Nadácia Aigyptos.

Egypt Čítajte viac Hieroglyfom rozumieme už 200 rokov

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #Nadácia Aigyptos