Aktivisti naliali do fontány pri Španielskych schodoch tekuté uhlie

Traja klimatickí aktivisti v sobotu 1. apríla naliali do rímskej fontány Barcaccia v blízkosti Španielskych schodov čierne rastlinné tekuté uhlie. TASR správu prevzala z agentúry ANSA.

01.04.2023 17:00
Taliansko Rím fontána schody Španielske... Foto:
Na snímke ekologický aktivista drží plagát s nápisom Neplatíme fosílne palivá, zatiaľ čo iný aktivista nalieva do rímskej fontány Barcaccia v blízkosti Španielskych schodov v Ríme čierne rastlinné tekuté uhlie v sobotu 1. apríla 2023.
debata

Dvoch mužov a jednu ženu bezprostredne po incidente zatkla polícia. Hrozí im obvinenie z poškodenia kultúrnej pamiatky. Správanie aktivistov odsúdil aj starosta Ríma Roberto Gualtieri.

Baroková Fontana della Barcaccia sa nachádza v blízkosti rímskych Španielskych schodov. Jej výstavbu si v roku 1623 objednal pápež Urban VIII. od sochára Pietra Berniniho ako súčasť plánu Vatikánu umiestniť fontánu na každé veľké námestie v Ríme. Fontána bola dokončená v roku 1629.

La Scala, divadlo Čítajte viac Klimatickí aktivisti obliali farbou fasádu milánskej La Scaly

Agentúra ANSA pripomína, že aktivisti zo skupiny Ultima Generazione (Posledná generácia) už v minulosti uskutočnili v Taliansku viacero podobných protestných akcií. Hádzali farbu na vchod milánskej opery La Scala, prilepili sa k soche Laokoóna vo Vatikáne a zablokovali tiež tunel pod Mont Blancom či dopravu na diaľničnom obchvate Ríma.

Ekologickí aktivisti, klimatickí aktivisti Čítajte viac Klimatickí aktivisti opäť útočia. Aj na dielo Andyho Warhola Dorota Sadovská Čítajte viac Dorota Sadovská: Útoky ekoaktivistov na Goyu či Van Gogha? Zúfalé činy, ktoré nemajú zmysel
debata chyba
Viac na túto tému: #ekologickí aktivisti