Desivý zovňajšok odrážal ich moc. Ako vyzerali a čo robili fantastické bytosti a démoni v starom Egypte

Akú úlohu hrali v náboženských predstavách starovekých Egypťanov sfingy, gryfy a rôzni zvierací démoni? Obávali sa ich alebo ich prosili o pomoc a podporu? Dozviete sa to už v piatok 14. apríla v prednáške egyptologičky Dr. phil. Veroniky Verešovej - Staroegyptské fantastické bytosti a démoni.

14.04.2023 15:31
Fantasticke bytosti a demoni v Egypte Foto:
Ggryf z vyobrazenia v hrobke v Beni Hassan v Egypte. Fantastické bytosti a démoni zohrávali v starovekej kultúre významnú úlohu.
debata

Prednáška sa uskutoční o 17.30 h vo Faustovej sieni Múzea mesta Bratislavy.

Kompozitné fantastické bytosti sú jednou z najtypickejších čŕt staroegyptskej civilizácie a jej náboženských predstáv. Podľa starovekých Egypťanov ovládali všetky oblasti života na zemi ako aj v podsvetí nielen bohovia, ale aj fantastické bytosti a démoni. Ich čiastočne ľudské a čiastočne zvieracie vlastnosti a konanie, ich rozmanitosť a často aj hrôzostrašnosť sa odzrkadľovala v ich podobe.

Egypt, hrobka Nefertari, QV66, Údolie kráľovien Čítajte viac Šaty robili človeka už v starom Egypte

Bol to práve ich desivý zovňajšok, ktorý odrážal ich moc. Často však býval doslova logickým prekladom rôznych vlastností, ktoré v sebe spájali. Hoci sa ich Egypťania báli, zároveň sa snažili podmaniť si ich a nakloniť vo svoj prospech.

Na prednáške sa dozviete o bytostiach, ktoré boli najvýznamnejšie – sfingy, gryfy či rôzni zvierací démoni a o úlohe, ktorú zohrávali v staroegyptskom náboženstve a mytológii.

Egypt, ťava, Giza, pyramídy Čítajte viac V Bratislave otvoria výpravy do starovekého Egypta

Dr. phil. Veronika Verešová je členkou správnej rady Nadácie Aigyptos a vedeckou pracovníčkou Ústavu orientalistiky SAV v Bratislave. Zaoberá sa predovšetkým egejskou dobou bronzovou, 2. prechodným obdobím a obdobím Novej ríše v starovekom Egypte, dejinami a materiálnou kultúrou a medzikultúrnymi vzťahmi vo východnom Stredomorí doby bronzovej. Od roku 2008 je členkou poľsko-slovenskej archeologickej misie na lokalite Tell el-Retábí. v Egypte.

Prednáška sa bude konať v piatok 14.4.2023 o 17.30 h vo Faustovej sieni Múzea mesta Bratislavy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #archeológia #Nadácia Aigyptos