Egypt a Sudán v pozornosti slovenských vedcov

V prednáške Výskumy na hraniciach staroegyptského impéria predstaví Jozef Hudec prácu a výsledky slovenského egyptologického a archeologického výskumu spoločnej poľsko-slovenskej misie na Tell el-Retábí v Egypte a výskum orientalistov a archeológov SAV v sudánskom Duwejme Wad Hadž. Slovenskí vedci realizujú výskum na Tell el-Retábí v Egypte už 16 rokov.

19.04.2023 16:00
Egypt nadacia aigyptos Migdol brana Foto:
Náznaková rekonštrukcia pozostatkov vstupnej brány do pevnosti Ramesseho III na poľsko-slovenskej archeologickej lokalite Tell el-Retábí, Egypt.
debata

Výskum orientalistov a archeológov SAV v Duwejme Wad Hadž v Sudáne sa začal v roku 2018. Obe lokality sa nachádzajú v blízkosti dávnych hraníc starovekého egyptského impéria – Retábí pri súčasnom severovýchodnom okraji nílskej delty, Duwejm pod štvrtým nílskym kataraktom, obe takmer na tom istom poludníku. Jozef Hudec priblíži najvýznamnejšie zistenia a nálezy z multidiscipli­nárnych sezón na oboch lokalitách, ktoré pochádzajú zo širokého časového záberu asi 3 500 rokov – od 18. storočia p.n.l. až po 18. storočie n.l.

Slovenský archeologický výskum v sudánskom... Foto: Renata Rábeková/ Nadácia Aigyptos
nadacia aigyptos vyskum na Duwejm Wad Hadz v Sudane Slovenský archeologický výskum v sudánskom Duwejm Wad Hadž.

Nadácia Aigyptos v spolupráci s Dwarf Digital a s podporou Nadácie ESET spracovala na základe doterajších výskumov a nálezov aj pútavú vizualizáciu osídlenia lokality Tell el-Retábí vo východnej delte v Egypte. Vo vizualizácii je zachytené osídlenie lokality počas Druhého prechodného obdobia (1650–1550 p.n.l.) a Novej ríše (1550–1069 p.n.l.), nálezy z posledných rokov však toto časové obdobie značne rozširujú. Vizualizácia je dostupná na webe Nadácie Aigyptos

Egypt Čítajte viac Hieroglyfom rozumieme už 200 rokov

Prednáška, ktorá bude vo štvrtok 20.4príla o 18.00 h je druhou zo série tohtoročných egyptologických prednášok, ktoré pripravila Nadácia Aigyptos pre členov MENSA Slovensko. Prednášky sa však môže zúčastniť aj široká verejnosť, buď osobne v Klubovni MENSA Slovensko na Konventnej 11 v Bratislave alebo online.

Fantasticke bytosti a demoni v Egypte Čítajte viac Desivý zovňajšok odrážal ich moc. Ako vyzerali a čo robili fantastické bytosti a démoni v starom Egypte

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nadácia Aigyptos