V Modrom Kameni pre energetickú krízu zaviedli sanitárne dni

Sanitárne pondelky i výmena žiaroviek za úsporné sú opatrenia, ku ktorým pre energetickú krízu pristúpil Hrad Modrý Kameň vo Veľkokrtíšskom okrese. TASR to povedala riaditeľka Múzea bábkarských kultúr a hračiek Slovenského národného múzea (SNM) Helena Ferencová.

26.04.2023 17:00
Hrad Modrý Kameň Foto:
Hrad Modrý Kameň.
debata

Informovala, že energetická kríza sa dotýka aj hradu, pretože je to verejná inštitúcia, ktorá potrebuje masívne osvetlenie. Podľa nej sa to týka najmä vnútorných expozícií.

„Po 20 rokoch sme zaviedli sanitárne pondelky. Areál sa rozrástol a potrebujeme čas na upratovanie, aby sme sa v ďalších dňoch mohli plne venovať návštevníkom,“ objasnila s tým, že v rámci nich tak šetria tým, že v expozíciách nesvietia. „Zhasíname za sebou, nárazovo vetráme, aby sme ušetrili na kúrení. Už sme to aj pocítili, zálohu za elektrinu nám nezvýšili,“ zdôraznila.

Ako uvádza oficiálna webstránka múzea, prvé dva májové pondelky pre sviatky a voľné dni však pre ľudí otvoria. Záujemcovia budú mať priestor k dispozícii od 9.00 do 17.00 h.

Hrad Modrý Kameň Čítajte viac Modrý Kameň: Obnovu severného krídla barokového kaštieľa hradu ukončili

Riaditeľka podotkla, že po prvej vlne pandémie nového koronavírusu v Modrom Kameni pocítili nárast návštevníkov. „Bolo to tým, že turisti boli nútení ostať doma. Pre kultúru a turizmus na Slovensku to prinieslo veľké výhody. Zbadali sme, že ľudia ostali,“ konštatovala. Doplnila, že čísla návštevnosti a aj tržieb vysoko stúpli.

„Samozrejme, že keď bola ďalšia vlna, vysoko sa prepadli. V súčasnosti sa ťaháme na čísla, ktoré boli pred pandémiou,“ spomenula. Obáva sa však, že návštevnosť, ktorá bola v lete po prvej vlne pandémie, len ťažko v múzeu dovŕšia. „Náš človek znovu uteká do zahraničia,“ komentovala.

Hrad Modrý Kameň otvorí tohtoročnú letnú turistickú sezónu v máji.

„V polovici mája, keď je Noc múzeí a galérií, sa sezóna naplno rozbehne. Tak to bude aj tento rok,“ zhrnula Ferencová. Okrem stálych expozícií čaká v tejto sezóne návštevníkov niekoľko noviniek. K dispozícii bude priestor na aktivity múzea, ako sú výtvarná, bábkarská, remeselná a aj hračkárska dielňa. Od začiatku mája pribudne aj cukráreň. Slúžiť bude aj ako miesto na aktivity a malé výstavy.

debata chyba
Viac na túto tému: #hrad #Modrý kameň