Kto a za akých okolností prepisoval Bibliu? Čo sa v nej zachovalo z autorských originálov vedia odborníci

Biblické texty fascinujú generácie veriacich aj neveriacich ľudí. Jednou z otázok, ktoré si ich čitatelia často kladú je ako sa k nám biblické texty dostali. Kto a za akých okolností ich prepisoval a do akej miery Biblie, ktoré máme dnes, reflektujú autorské originály?

28.04.2023 05:00
Vcasnokrestansky-papyrus-P.-Beatty-3-Dublin-Che... Foto:
Včasnokresťanský papyrus.
debata (4)

Práve pri hľadaní, a občas aj nachádzaní, odpovedí zohrávajú zásadnú úlohu papyrologické nálezy z Egypta. Mnohé z týchto odpovedí sa dozviete na prednáške „Sväté úlomky v piesku: Nálezy ranokresťanských rukopisov a ich význam pre text Biblie“, ktorá sa uskutoční 28. apríla 2023 (piatok) o 17.30 vo Faustovej sieni Múzea mesta Bratislavy.

Fantasticke bytosti a demoni v Egypte Čítajte viac Desivý zovňajšok odrážal ich moc. Ako vyzerali a čo robili fantastické bytosti a démoni v starom Egypte

Peter Málik Mphil., PhD. vo svojej prednáške predstaví nielen významné nálezy egyptských papyrov s textami Nového Zákona ale priblíži aj najdôležitejšie rukopisné nálezy a tiež ich významnú úlohu pre porozumenie histórie textu Biblie.

Egypt, hrobka Nefertari, QV66, Údolie kráľovien Čítajte viac Šaty robili človeka už v starom Egypte

Peter Málik Mphil., PhD. študoval biblickú filológiu na University of Cambridge, kde sa venoval najmä výskumu gréckych a koptských rukopisov Nového Zákona. V súčasnosti vyučuje novozákonné predmety na Katedre teológie Univerzity Mateja Bela s tiež pôsobí ako vedecký pracovník na Kirchliche Hochschule Wuppertal, kde pripravuje nové kritické vydanie (Editio critica maior) gréckeho textu Zjavenia Jána.

Prednáškový cyklus o zaujímavostiach z dejín starovekého Egypta pre verejnosť zorganizovala Nadácia Aigyptos v spolupráci s Múzeom mesta Bratislavy. Viac informácií k celému prednáškovému cyklu nájdete na tejto webovej stránke

Egypt, ťava, Giza, pyramídy Čítajte viac V Bratislave otvoria výpravy do starovekého Egypta

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nadácia Aigyptos