Thurzove slávnosti otvoria sezónu na Oravskom hrade

Letnú turistickú sezónu na Oravskom hrade otvoria v sobotu v znamení historickej atmosféry 16. a 17. storočia, keď žil najznámejší majiteľ Oravského hradu. Dvojdňové Thurzove slávnosti sa konajú cez víkend 29. a 30. apríla.

29.04.2023 12:00
Oravský hrad Foto: ,
Oravský hrad
debata

Informovalo o tom Oravské múzeum ako správca hradu na svojej webovej stránke. „Tradičné podujatie, ktorým každoročne odomykáme hrad do novej letnej turistickej sezóny, sa bude niesť v znamení historickej atmosféry 16. a 17. storočia, keď žil najznámejší majiteľ Oravského hradu Juraj Thurzo so svojou rodinou,“ informuje múzeum.

V priestoroch hradného nádvoria sa uskutoční dvojdňový program spojený s remeselným jarmokom. Jeho súčasťou budú dobová hudba, šermiarske súboje, historické tance, divadelné či žonglérske vystúpenia a predvedú sa aj sokoliari. Organizátori pripravia aj historický pochod obcou Oravský Podzámok a slávnostnú svätú omšu v Kaplnke sv. Michala. Oravský hrad je jednou z najnavštevo­vanejších turistických atrakcií severného Slovenska. Hrad začali budovať na mieste starého dreveného hrádku po tatárskom vpáde v roku 1241. V roku 1556 sa dostal do rúk Thurzovcom, ktorí uskutočnili jeho najrozsiahlejšiu prestavbu. Dnešnú podobu dostal v roku 1611.

Oravský hrad Čítajte viac Na Oravskom hrade obnovili exteriér Tretej hradnej brány

Oravský hrad je otvorený o 9.00 do 17.00 h, v sobotu sa kultúrny program začne od 13.00 h. V nedeľu odštartuje program na pravé poludnie pochodom obcou, od 13.00 h je na programe svätá omša.

debata chyba
Viac na túto tému: #Oravský hrad