Matica nemusí platiť žiadnu sankciu ani vrátiť peniaze do štátneho rozpočtu

Kontrolná skupina považovala presun štátnych zdrojov z účtov ústredia Matice slovenskej na účty Domov Matice slovenskej s vlastnou právnou subjektivitou na ich činnosť v rozpore s dotačnou zmluvou Ministerstva kultúry.

12.05.2023 15:30
matica slovenská, martin Foto:
Sídlo Matice slovenskej v Martine.
debata

Matica slovenská (MS) nemusí platiť žiadnu sankciu ani vrátiť peniaze do štátneho rozpočtu, ako to navrhovala kontrolná skupina Úradu vládneho auditu. U MS prebiehala kontrola od septembra do decembra 2021. Ukončená bola s návrhom na vrátenie sumy vo výške viac ako 93-tisíc eur.

Ako ďalej v tlačovej správe informoval tajomník Matice slovenskej Ján Seman, kontrolná skupina považovala presun štátnych zdrojov z účtov ústredia Matice slovenskej na účty Domov Matice slovenskej s vlastnou právnou subjektivitou na ich činnosť v rozpore s dotačnou zmluvou ministerstva kultúry.

„Už počas preverovania sme sa snažili kontrolórom vysvetliť, že Domy MS sú našou integrálnou súčasťou a rovnako realizujú štátne úlohy ako aj samotná Matica slovenská. Národná ustanovizeň považuje práve Domy MS za najdôležitejší pilier plnenia zverených úloh od štátu na poli vzdelávania, regionálnej kultúry a budovania národného povedomia," uviedol správca ustanovizne Maroš Smolec.

Devin, horna terasa, otvorenie Čítajte viac Matica kritizuje nepovolenie zástav pri návšteve Devína, múzeum sa ohradilo

Dodal, že by ich finančne zruinovalo, keby museli zaplatiť 93-tisíc eur. Zároveň informoval, že tento rok vypočítali deficit na cenách energií vo výške 147-tisíc eur, ktoré v rozpočte nemajú.

Predseda Matice slovenskej Marián Gešper uviedol, že zvíťazila racionalita pred politickou účelovosťou a zaujatosťou voči Matici. „Je to výsledok dobrej kooperácie jednotlivých zložiek ustanovizne a jej stabilizácie v posledných rokoch," dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Matica slovenská