Banská Štiavnica: Podujatia na podporu po požiari priniesli 13 000 eur

Približne 13 000 eur vybralo mesto Banská Štiavnica ako výťažok zo série benefičných podujatí, ktoré sa uskutočnili v uplynulých týždňoch v meste na podporu subjektov, ktoré utrpeli marcovým požiarom.

14.05.2023 18:00
Banka lásky, Banská Štiavnica Foto: ,
Banka lásky: Zážitkové múzeum s modernými technológiami, ktoré približovalo príbeh nenaplnenej lásky slovenského básnika Andreja Sládkoviča a jeho Maríny, vzniklo pred pár rokmi priamo v dome, kde jeho múza bývala. Traduje sa, že zaľúbenci si „padli do oka“ v roku 1836, keď si vtedy šestnásťročný Andrej privyrábal v dome Pišlovcov ako domáci učiteľ ich rovnako starej dcéry Maríny. Študoval vtedy na banskoštiavnickom evanjelickom lýceu. Povráva sa, že vždy, keď odtiaľ za ňou prichádzal, ona mu s úsmevom kývala z okna svojej izby. Tá sa v meštianskom dome zo 16. storočia zachovala, s krásnym maľovaným stropom, až do požiaru. Žiaľ, po prepadnutí horiacej strechy priamo do budovy je táto pamiatka zničená.
debata
Na námestí v centre Banskej Štiavnice vypukol v...
Na námestí v centre Banskej Štiavnice vypukol v...
+6Na námestí v centre Banskej Štiavnice vypukol v...
Hex Čítajte viac Na benefičnom koncerte pre Banskú Štiavnicu zahrajú Hex aj Le Payaco

„Prostriedky budú, respektíve už niektoré aj boli poukázané na verejnú zbierku mesta. O ich rozdelení rozhodnú poslanci mestského zastupiteľstva, návrh spracuje primátorka,“ uviedol pre TASR vedúci odboru kultúry, športu a mediálnej komunikácie na Mestskom úrade v Banskej Štiavnici Rastislav Marko. „Prostriedky budú použité aj pre súkromné subjekty,“ doplnil.

Video

V Banskej Štiavnici sa koncom apríla uskutočnil benefičný koncert Jaromíra Nohavicu, v máji to boli dve benefičné podujatia Kvapky umenia pre Štiavnicu. V súčasnosti navyše prebieha prostredníctvom sociálnej siete aj predaj umeleckých diel s motívom mesta.

Banská Štiavnica Čítajte viac Ten oheň nás spojil: Všetci sme Štiavničania

Požiar v historickom centre Banskej Štiavnice vypukol 18. marca dopoludnia v jednej z historických budov, postupne sa rozšíril a poškodil sedem objektov. Na mieste udalosti zasahovali desiatky profesionálnych i dobrovoľných hasičov, vojaci i dobrovoľníci. Polícia v súvislosti s požiarom začala trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #požiar v Banskej Štiavnici