Adidas odmietol antisemitizmus rapera Ye. Topánky Yeezy budú teraz financovať boj proti rasizmu

Keď Adidas ukončil spoluprácu s raperom Ye a zastavil výrobu topánok s jeho značkou, na trhu ich cena prudko vzrástla. Firma sa preto rozhodla, že predajom bude financovať organizácie bojujúce proti rasizmu a antisemitizmu. Adidas začne predávať topánky Yeezy koncom mája.

22.05.2023 12:00
Kanye West Foto: ,
Raper a dizajnér Kanye West tancuje počas prezentácie kolekcie Yeezy Season 3 a albumu The Life of Pablo.
debata

Nemecký výrobca športovej obuvi a oblečenia Adidas začne s predajom časti obuvi značky Yeezy koncom mája. Uviedla to tento týždeň firma s tým, že výťažok z predaja poputuje organizáciám bojujúcim proti rasizmu a antisemitizmu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.       

Zábery na kúsky z kolekcie Yeezy by Adidas,... Foto: SITA/AP, Seth Wenig
Yeezy by Adidas Zábery na kúsky z kolekcie Yeezy by Adidas, ktoré pre športovú značku navrhoval americký raper a umelec Kanye West. Značka s ním zrušila spolupráca pre jeho antisemitské výroky.

Adidas ukončil spoluprácu s raperom Ye, pôvodne známym pod občianskym menom Kanye West, v októbri minulého roka. Dôvodom boli jeho antisemitské prejavy v rozhovoroch a na sociálnych sieťach. Spoločnosti potom zostali na sklade topánky tejto značky v hodnote zhruba 1,2 miliardy eur. Na trhu medzitým ich cena prudko vzrástla, keďže Adidas výrobu zastavil a v prípade niektorých modelov vzrástla viac než dvojnásobne.    

Meek Mill a Robert Kraft Čítajte viac Raper Meek Mill navštívil koncentračný tábor. Sľúbil, že bude bojovať proti antisemitizmu

K organizáciám, ktoré by mali získať peniaze z predaja obuvi značky Yeezy, patria napríklad Liga proti hanobeniu (ADL) či inštitút Philonise & Keeta Floyd Institute for Social Change, ktorého cieľom je boj proti systémovému rasizmu v USA. Na jeho čele stojí Philonise Floyd, brat policajtom zabitého Georgea Floyda. Inštitút sa k informáciám nevyjadril, ADL však krok Adidasu ocenila. Koľko by organizácie z predaja získali, nemecká firma zatiaľ nezverejnila.   

Predaj bude prvým dodaním obuvi tejto značky na trh od ukončenia spolupráce Adidasu s Westom pred siedmimi mesiacmi. Vtedajšie rozhodnutie firmy sa výrazne negatívne odrazilo na odhadoch hospodárskych výsledkov spoločnosti, keďže Adidas uviedol, že značka bola dôležitá pre jeho ziskovosť.    

   pil c Čítajte viac Sziget má nové pódium len pre rap a hip-hop. Vystúpi tu aj slovenský raper Pil C

Šéf Adidasu Björn Gulden povedal, že najnovšie rozhodnutie je najlepším riešením súčasnej situácie. Dodal, že neskôr by mohla firma pristúpiť k ďalším predajom zo zásob tejto značky, o termínoch sa však zatiaľ nerozhodlo.

debata chyba
Viac na túto tému: #rap #antisemitizmus