Po proteste vo Fontáne di Trevi musia vyliať tritisíc litrov vody

Klimatickí aktivisti z talianskej odnože skupiny Posledná generácia podnikli v nedeľu akciu občianskej neposlušnosti, aby upozornili na potrebu riešiť klimatickú krízu. Do slávnej Fontány di Trevi v Ríme naliali čiernu tekutinu vyrobenú zo zriedeného rastlinného uhlia. Starosta mesta však neskôr upozornil, že teraz treba z fontány vypustiť až 300.000 litrov vody. TASR prevzala správy z tlačových agentúr ANSA a AFP.  Environmentálna skupina Posledná generácia uviedla, že čierna tekutina, ktorú použili pri proteste, fontánu nepoškodila.      

23.05.2023 09:01
fontana di trevi Foto:
Klimatickí aktivisti protestujú vo Fontáne di Trevi v Ríme 21. mája.
debata (4)

Starosta Ríma Roberto Gualtieri reagoval, že vyčistenie Fontány di Trevi v historickom center Ríma bude „stáť čas, úsilie a vodu, pretože táto fontána funguje na princípe recirkulácie vody“.  „Teraz ju musíme vyprázdniť a vyliať 300.000 litrov vody,“ vysvetlil.   

Talianska skupina približne desiatich ľudí sa v nedeľu pred zásahom polície postavila priamo do fontány a držala pútač s textom „Nebudeme platiť za fosílne palivá“. Bol to odkaz na kampaň za zastavenie investovania verejných peňazí, ako aj dotácií do fosílnych palív. Podľa hnutia Posledná generácia (taliansky: Ultima Generazione) sú práve fosílne palivá zodpovedné za emisie skleníkových plynov, ktoré spôsobujú klimatickú krízu.       

„Naša krajina umiera,“ skandovali medzi urážkami turistov a okoloidúcich. Potom zasiahla polícia, vytiahla aktivistov z fontány a odviedla preč.      

Taliansko Rím fontána schody Španielske aktivisti uhlie Čítajte viac Aktivisti naliali do fontány pri Španielskych schodoch tekuté uhlie

Protest sa konal po niekoľkých podobných akciách občianskej neposlušnosti z posledných týždňov v Taliansku, ktoré majú pritiahnuť pozornosť na klimatickú krízu.  Protestujúci sa v nedeľu konkrétne zmienili aj o krutých záplavách a zosuvoch pôdy v regióne Emilia Romagna na severe Talianska, ktoré si vyžiadali 14 ľudských životov. Vyvolala ich nová vlna extrémneho počasia, ktoré vedci spájajú s globálnym otepľovaním.  Aktivisti podnikli protest v Ríme v čase, keď talianska premiérka Giorgia Meloniová práve pricestovala do regiónu Emilia Romagna a navštívila tam oblasti najviac zničené záplavami, označovanými ako najhoršie za posledných 100 rokov. Za 36 hodín tam totiž spadli zrážky, ktoré inak namerajú za šesť mesiacov.     

Ekologickí aktivisti, klimatickí aktivisti Čítajte viac Klimatickí aktivisti opäť útočia. Aj na dielo Andyho Warhola

Aktivisti z Poslednej generácie už hodili polievku, tortu, zemiakovú kašu či umývateľnú farbu na historické a kultúrne pamiatky alebo na umelecké diela v múzeách.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #aktivisti #Fontána di Trevi #klimatická kríza