Stĺpček: V živote sa musíš skúšať sám, jé, jé!

A je to tu! Naša plastická (odrazí, alebo vstrebe všetko?) spoločnosť má za sebou ostrý, celodňový štrajk učiteľov a zamestnancov v školstve.

17.09.2012 07:00
Peter Šulej
Peter Šulej
debata

Pohár trpezlivosti pretiekol, a tak sme sa konečne dočkali, chcelo by sa dodať – majore Gagarine. Ten však niekde z diaľky vesmírnych hmlovín na nás hľadí a neveriacky krúti hlavou. Kam sa to len podel Iľjičov odkaz: Učiť sa! Učiť sa! Učiť sa! Cíti, spolu s Majstrom Yodom, veľkým učiteľom a momentálne jeho spolubratom v čiastočkách univerza, že tu nad Bratislavou sa naplno prejavuje temná strana sily. Tá k sebe neomylne ťahá všetkých hlupákov, zadubencov, analfabetov… Bez vzdelania ich budeme môcť pomaly, ale iste vyvážať.

Len sa bojím, aby to nebol náš jediný exportný artikel. Ako by asi znel marketingový slogan na takého tupoňa? Zaopatrite si slovenského hlupáka, je kvalitný, výkonný a s celoživotnou zárukou. Možno sa niekto na tejto dystopii zabáva, ale už dnešná skutočnosť v našom školstve je skôr do plaču a jeho kvalita je v havarijnom stave. A tak, určite nielen pre alarmujúco nízke platy, vstúpili učitelia do štrajku.

Zdá sa, že po 13. septembri sa slová šlágru Bol raz jeden žiak od Roba Grigorova premenili na proroctvo, ktoré sa začína napĺňať. V živote sa naše deti nebudú musieť len skúšať samy, ale budú sa musieť asi aj učiť samy, pravda, pokiaľ niekto z poverených mocou už konečne nedostane rozum a nepristúpi k zmenám v školstve koncepčne, a najmä konštruktívne, v prospech celej spoločnosti. A čo na to Yoda s Gagarinom? Tí len toľko: Nech vás sila sprevádza. Pre zahraničných expertov, platených z peňazí daňových poplatníkov, tu máme anglický preklad: May the Force be with you!

© Autorské práva vyhradené

debata chyba