Stĺpček: O zombíkoch a guerille

V českých kinách sa aktuálne premieta obskúrna rasistická agitka Bastardi 3. Jej tvorcom je človek, ktorého si Obec spisovatelů zvolila za svojho predsedu. Jej členovia by inak museli odhlasovať zánik svojej organizácie. Pripadalo im to zrejme menej prijateľné ako fakt, že ich mená budú spájané s bizarnou figúrkou samozvaného hlásateľa "pravdy".

08.10.2012 07:00
debata

Situácia obdobných kultúrnych inštitúcií na Slovensku nie je radostnejšia. Rôzne organizácie a spolky už dávno stratili kontakt so živou kultúrou a vlastne ani nič spoločné s ňou mať nechcú. Fungujú formálne, zavŕtané v minulosti a na ich čelo sa derú pofidérne a často fatálne neschopné osoby. Na verejnosť prenikajú len tragikomické informácie o samoprideľovaní štipendií, stratených pokladoch a iné veselosti. To im však nebráni naďalej odčerpávať financie z už aj tak skromných štátnych prostriedkov na kultúru a míňať zvyšky majetku, ktorý im zostal z minulej éry. Sú to vlastne takí zombíci, stále vyhladovaní, prežívajúci v rozklade z hrozivej zotrvačnosti.

Potom sú tu ľudia, ktorí neváhajú vrážať do vydávania knižiek, inscenovania divadelných hier či inštalovania výstav vlastné peniaze a čas a vytvárať komunity autentickej kultúry, aj keď sú čoraz unavenejší a frustrovanejší. Pôsobia ako také guerillové jednotky, konfrontované s ignoranciou zo strany štátnych úradníkov a pospolitého ľudu, ktorému postačia chlieb a hry. Vyzerá to tak, že sme v našej kultúre tam, kde sme boli pred 23 rokmi, ba čo viac, pre 100 rokmi. Živé zmysluplné aktivity prežívajú vďaka obetavému a vlastne aj tvrdohlavému úsiliu nadšencov. Vďaka aspoň za to.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba