Stĺpček: Malé, ale významné plus

Od 25. do 28. októbra bude v bratislavskom kine Lumi?re Filmový festival inakosti. Festival sa koná už po šiesty raz a to je dobrá správa. Pretože výborné nápady na Slovensku sú, ale aby podnetné projekty vytrvali, treba viac, ako len nápad a zápal.

22.10.2012 16:00
kep Zuska Kepplová Foto:
Zuska Kepplová
debata

Chce to ochotu skupiny ľudí investovať svoj voľný čas, ale tiež ochotu inštitúcií a médií projekt podporiť a propagovať. Našťastie, festival ,,teplých filmov" už pár rokov funguje na výbornej úrovni. Z pôvodného tímu vytrvala grafička Katka, produkčná Lenka, ekonóm Jano, iniciátor Janko a dramaturgičky Monika a Zita. Zita vymenila Janka na riaditeľskej pozícii, no pri festivaloch takéhoto typu to neznamená jednoznačný posun hore. Celé to funguje skôr rovnostársky, často na hrane. Výmena býva aj prosbou: „Prosím ťa, zober to, ja už fakt nevládzem!“

Keď som pred pár dňami stretla riaditeľku festivalu na premiére jedného filmu v kine Lumi?re, zbierala poháre a umývala ich za barom. Napadlo mi, že presne takto to bude vyzerať na festivale: Zita bude prepájať jednotlivé články organizácie, aby sa veci dali do pohybu a fungovali. Nikdy nezvýši hlas a vždy bude tak nejako v úzadí. Z festivalu si ju asi diváci nebudú pamätať, ale ak bude všetko fungovať, určite tam bola.

Pravda je mediálnym partnerom festivalu, preto nespomínam program. Toto je správa zo zákulisia, z odstupu a tak trochu oslavná reč na usporiadateľov a usporiadateľky, ktorí sa o toto výnimočné podujatie starajú. Ja som sa len mihla tímom, oni zostali a ďalej vypisujú e-maily a grantové žiadosti, presviedčajú ľudí, hľadajú dobré filmy a zaujímavé sprievodné podujatia. Bratislava si vďaka nim na mapu tolerancie zakresľuje jedno malé, ale významné plus.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba