Košickú Tabačku čaká rekonštrukcia i šetriaci mód

Rozsiahla rekonštrukcia čaká popri Kulturparku Kasárne i druhé košické kultúrne centrum. Tabačku však nečakajú len vizuálne zmeny, v pláne je okrem riešenia havarijného stavu budovy zmeniť i celý model fungovania.

02.11.2012 15:00
tabacka.jpg Tabačka tabačka Foto:
Kultúrne centrum Tabačka sídli v budove továrne z 19. storočia. Teraz ju čaká rekonštrukcia.
debata

Nájomník priestorov, občianske združenie Bona Fide, tak očakáva širšiu spoluprácu so súkromným sektorom i verejnou správou, konkrétne košickým samosprávnym celkom. Práve košický VÚC ako vlastník budovy na Gorkého ulici rekonštrukciu manažuje i financuje, momentálne tak prebiehajú súťaže na dodávateľov.

Nielen kultúrne centrum
Tabačka, ktorá v budove pôsobí od roku 2009, je popri žilinskej Stanici-Záriečie a bratislavských priestoroch KC Dunaj a A4-Nultý priestor jedným z najväčších kultúrnych centier na Slovensku. Ročne sa tu uskutoční viac ako 200 rôznych akcií. Po skončení rekonštrukčných prác by sa Tabačka nemala obmedzovať iba na hudobné, divadelné alebo filmové predstavenia.

"V Tabačke vznikne takzvaný kreatívny inkubátor. Smerujeme k tomu, aby k nám prišlo čo najviac kreatívcov a umelcov, chceme pre nich vytvoriť podmienky, poskytnúť im profesionálne vybavenie, ktoré môžu používať za minimálne ceny. Vzniknú i nové ateliéry, video a fotografické štúdio a otvorený priestor kancelárií, kde si neziskové organizácie môžu prenajať stôl i s adresou,“ vysvetľuje pre Pravdu dramaturg Tabačky Lukáš Berberich. Tabačka chce rovnako rozšíriť aktivity o neformálne vzdelávanie pre základné a stredné školy, pribudnúť by mala veľká koncertná a divadelná sála s kapacitou približne 800 ľudí i nová galéria.

Termín otvorenia nie je jasný
Termín znovuotvorenia bývalej štátnej tabakovej továrne z päťdesiatych rokov 19. storočia ešte nie je stanovený. Keďže ide o verejné obstarávanie, Košický samosprávny kraj musí dodržať zákonom dané lehoty na dĺžky výberových konaní. Štandardný program kultúrneho centra končí v týchto dňoch, v priestoroch budovy však zostane otvorená kaviareň, kde sa budú i naďalej organizovať menšie kultúrne podujatia: "Budeme tam organizovať diskusie, vedecké kaviarne, ale aj premietania a malé koncerty. Ide o akýsi šetriaci režim, no neznamená to, že vypíname,“ dodáva Berberich.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba