Stĺpček: Špecifiká tejto krajiny

Arogancia a obmedzenosť časti poslancov NR SR, ktoré sa prejavili pri diskusii o registrovanom partnerstve, zrejme nikoho veľmi neprekvapili. Ich bizarné kabaretné výstupy prebiehali v mene akejsi „prirodzenosti“. Súdny človek sa v tomto kontexte skôr pozastavil nad až 14 odvážlivcami, ktorí za zákon o registrovaných partnerstvách hlasovali. Nevdojak ma potešilo, že žijem v priestore, kde sa súhrou historických okolností už schválilo zrušenie poddanstva a volebné právo pre ženy, pretože cez parlament s takouto mentálnou výbavou by zrejme neprešli. Slová o „prirodzenosti“, ktoré smerovali proti týmto krokom, by sme našli aj vtedy.

19.11.2012 07:00
debata (1)

Zarazil ma skôr postoj tých, ktorí sa hlásia k sociálnej demokracii či liberalizmu a témy a zákony z ľudskoprávnej oblasti by mali presadzovať. Cynicky sa rozhodli neuľahčiť život časti občanov tejto krajiny, rovnako sa ich nezastali ani pri rozprave v parlamente, keď na ich adresu padali neuveriteľné urážky a bludy. Svoje (ne)konanie vysvetľujú „špecifikami tejto krajiny“, vlastne tým, čo slovenskú spoločnosť na svetelné roky vzďaľuje od civilizovaného sveta – neschopnosť akceptovať rozmanitosť. Potvrdzujú a konzervujú tak stav, ktorý by mal byť minulosťou a na ktorý niet dôvodu byť hrdý ani sa ním oháňať.

Ako zase raz frustrovanej radovej občianke mi teda nezostane nič iné, len opakovať svojej desaťročnej dcére, že lesba, homosexuál a cigán nie sú nadávky a že druhého máme posudzovať podľa jeho konkrétnych skutkov a nie podľa predsudkov. A dúfať, že keď vyrastie, nebude sa musieť za špecifiká tejto krajiny hanbiť ako jej mama.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba