O svete: Misionári a politici

V týchto dňoch sa mi pravidelne vracala spomienka na jedno dávne stretnutie s misionármi. Odohralo sa kedysi na konci šesťdesiatych rokov, keď som ako študent počas prázdnin chodil na brigády do viníc slávnej vinárskej oblasti Bordeaux. Po skončení vinobrania som získané peniaze spravidla investoval do cestovania a spoznával mestá a mestečká na juhu Francúzska.

20.11.2012 07:00
debata

Na námestí jedného z nich ku mne raz pristúpili dvaja „slušáci“, približne v mojom veku. Po francúzsky, no so zreteľným americkým prízvukom mi navrhli, že sa so mnou porozprávajú o viere. Ani nie tak tento návrh, ako skôr pohľad na ich čisté košele, modré saká a vyžehlené nohavice vo mne najskôr vzbudil nedôveru, ktorá ešte vzrástla, keď som si na ich hrudiach všimol kartičky s označením cirkvi. No ich úsmevy a uvoľnené gestá ma pomkli k tomu, že som ich návrh prijal, pravda, s upozornením, že nepatrím k ľuďom, z akých sa po jednom rozhovore stávajú členovia nejakej cirkvi, tobôž mormónskej.

Neodradilo ich to a hneď sa pustili do presviedčania o pravdách svojej viery. Hoci moje reakcie nijako nenasvedčovali, že by ich slová padali na úrodnú pôdu, hoci som ich ustavične provokoval ironickými poznámkami, nedali sa odradiť a uvoľnene, dokonca s úsmevom pokračovali vo svojom misijnom prejave. Keď sme sa rozchádzali, muselo im byť jasné, že vo mne mormónsku vieru neprebudili. Ja som mal pocit, že napriek svojmu formálnemu oblečeniu a pre mňa nepochopiteľnému poslaniu sú celkom sympatickí a keby sme sa porozprávali o iných fenoménoch americkej kultúry, napríklad o Bobovi Dylanovi, mohli by sme si porozumieť.

Na toto stretnutie s mormónskými misionármi som v týchto dňoch spomínal vo chvíľach, keď sa na obrazovke objavil republikánsky prezidentský kandidát Mitt Romney. Je známe, že v druhej polovici šesťdesiatych rokov prerušil štúdium a strávil dva a pol roka na juhu Francúzska ako mormónsky misionár. Vraj svoje poslanie vykonával veľmi zodpovedne, so zápalom ozajstného misionára. Napriek tomu podľa dosiahnutých výsledkov úspešný nebol. Ani veľké misionárske nasadenie nemohlo v tom čase prekonať nedôveru k tomuto americkému exportu, šírenému v kraji, kde sú pôžitky z pravidelnej konzumácie vína súčasťou kultúrnych tradícií.

Je dosť nepravdepodobné, že jedným z dvojice, čo ma kedysi oslovila, bol práve Mitt Romney. Pri pohľade na jeho vystúpenia v prezidentskej kampani sa mi však stále vracala na myseľ oná scéna a jej misionárski protagonisti. Uvedomil som si, že takáto misionárska činnosť je vlastne celkom dobrou prípravou na politickú kariéru.

Človek si zvykne na formálne oblečenie a správa sa v ňom prirodzene; naučí sa umeniu oslovovať chodcov na uliciach; presvedčí sa, že nestačí, keď si nejakú ideu v hĺbke duše osvojíme, že ju navyše treba horlivo ponúkať a šíriť, používajúc, keď treba, aj metódy pouličných predavačov. A ešte jedna misionárska skúsenosť sa politikovi zíde: nedá sa odradiť, ani keď veľké úsilie a dlhodobá námaha neprinesú úspech. Zdá sa, že na svoj neúspech vo voľbách bol bývalý misionár mormónskej cirkvi Mitt Romney celkom dobre pripravený.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba