Stĺpček: Výmenný obchod

Z času na čas, zvyčajne keď som v kníhkupectve, ma niečo len tak pochytí a kúpim si knihu. Nie však knihu, ktorú by som chcel, ale takú, o ktorú nechtiac, neočakávane zakopnem.

17.12.2012 07:00
debata

Aj teraz som si práve takto, čakajúc na známeho, jednu kúpil. Kniha sa volá: Co neSMÍTE VĚDĚT! Jej autor Michael Morris, ako som sa dozvedel, vysvetľuje neobyčajne jednoduchým a zrozumiteľným štýlom – to ma asi pomklo k tomu, aby som si knihu kúpil – fungovanie bankového a finančného systému.

„Okrem toho píše menovite o ľuďoch v pozadí, kto vlastne, včítane najrôznejších politikov a médii, riadi náš svet.“ S prísľubom, že sa dozviem konkrétne mená, som si knihu hneď kúpil. Aj som ju začal čítať, ale medzitým som stretol známeho, ktorý mi v rozhovore povedal niečo, čo som deň predtým čítal v knihe Michaela Morrisa.

Známy roky žije mimo Slovenska. Vraj sa ľudia časom vrátia k výmennému obchodu. Predstav si, že pestuješ paradajky a potrebuješ si dať umyť auto. Zoberieš 5 kg debničku paradajok, na ktoré si drel tri mesiace, okopával, sadil, polieval, plel a ponúkneš to ako protihodnotu za umytie motora. Chlapík zoberie hadicu a za 10 minút ti umyje motor. Pokiaľ nezačneš uvažovať, koľko si sa musel nadrieť ty a koľko chlapík s hadicou, je všetko o. k. Len čo začneš porovnávať, je koniec. Vtedy pochopíš, že niekto dostáva za nič príliš veľa a ty za veľa príliš málo. A keď to pochopíš, zoberieš hadicu, umyješ si svoj motor a sám zješ svoje paradajky. Ostáva už len spoznať mená tých, čo za to môžu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba